Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Откриха уникални "погребани" стенописи в Търново

Проф. Николай Овчаров ръководи екипа, открил находката в двора на ц. "Св. Петър и Павел"

Откриха уникални "погребани" стенописи в Търново
Снимка: Север.бг

Екипът на проф. Николай Овчаров и доц. Хитко Вачев откри вчера уникални стенописи в двора на великотърновската църква "Св.Петър и Павел". Те са били свалени от стените на митрополитската църква и символично погребани, за да бъдат запазени във времето. Засега са разпознати изображенията на Св. Георги, на св. Христофор - Богоносец и вероятен образ на архиерей от някой вселенски събор, които са в много добро състояние - запазила се е дори позлатата върху нимбовете на светците. Образ на светеца Христофор се открива за първи път в българска православна църква. Находката си професорът обяви на храмовия празник на светците Петър и Павел, който се чества днес.

Според археолога стенописите са изработени от двама художници поради разликата в стила на някои от изобразените сцени. Единият от авторите е рисувал в летописен стил, а другият в къснопалеологив стил, който е връх във византийската живопис. Предполага се, че името на единия от художниците е кир Никола ("кир" - гр. господин), като се има предвид запазен надпис върху притвора на църквата "Св.Петър и Павел", което навежда на мисълта, че той вероятно е дошъл от Константинопол, за да изографиса тази обител. Датирани са към първата половина на 15 в., което ги прави едни от малкото правени у нас стенописни ансамбли от този период.

По думите на проф. Овчаров откритието в Търново на "Рембранд под земята" ще бъде гвоздеят на археологическо лято 2011г. В откритите стенописи без аналог по нашите земи присъстват елементи от католическата иконография, което също им отрежда първенство в изследваните досега църкви. Сравнително кратко в исторически план тези стенописи са красяли митрополитската църква - около 100 г., а вероятната причина за погребването им е природно бедствие, което разрушило част от църквата.

Проф. Овчаров сподели, че археологическите дейности по ц."Св.Петър и Павел" ще продължат и другата година, като тогава ще бъдат разкопани тротоарните плочи около храма, под които се очаква да бъдат разкрити най-богатите гробове в района на комплекса.

Археологическите разкопки във Велико Търново са финансирани от Общината и са част от изпълнението на един от проектите по ОП "Регионално развитие", който предвижда възобновяването на 6 паметника на културата в старата столица. Между тях са вече споменатата ц."Св.Петър и Павел", за която са предвидени 240 хил. лв, прилежащият към манастирския комплекс край нея храм "Св. Иван Рилски" (420 хил. лв.) и Владишкият мост.

До края на 2012 г. се плануват дейности по подмяна на покривната конструкция и медната обшивка на камбанарията на ц."Св.Петър и Павел", реставрация на южната стена на ц."Св. Иван Рилски" и изграждането на покривна конструкция, както и разширяване на паркинга пред комплекса и разчистване на растителността с цел да се постигне видимост към хълма Трапезица и река Янтра.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар