Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Топ "минерална" изложба ще гостува в Ловеч

200 от над 25 000 експоната ще представи Националният музей "Земята и хората"

Топ "минерална" изложба ще гостува в Ловеч
Снимка: Булфото

200 броя от най-голямата в България колекция от минерални образци ще гостуват в Ловеч.

Експонатите са част от съхраняваните в Националния музей "Земята и хората" над 25 000 броя - 115 гигантски кристали от Бразилия и скъпоценни и декоративни камъни от цял свят.  В постоянната експозиция са експонирани едва около 3000 образеца.

В гостуващата изложба "Минералите-неувяхващите цветя на природата" са включени минерални образци от четири тематични колекции:

Гигантски кристали - представени са 25 минерални образци, главно разновидности на кварца - планински кристал, опушен кварц, цитрин, аметист, млечен кварц, кварц с турмалин от пегматитови находища в Бразилия, част от колекцията на Илия Делев. Те впечатляват освен с красотата си и с огромните си размери. Тези уникални творения на природата са образувани в течение на милиони години в гиганстки кухини в земната кора.

Скъпоценни и декоративни камъни - една представителна част от колекцията на музея, състояща се от природни и обработени образци от изумруд, гранат, рубин, топаз, аквамарин, цитрин, опушен кварц, аметист, турмалин, нефрит, родонит, тюркоаз, тигрово око, ахат и др. Това са т.нар. "аристократи” на минералното царство, ценени от хората още от дълбока древност и използвани за направа на накити, талисмани, различни изделия за бита или като лечебно средство.

Минерали от България - показана е малка, но представителна част от минералното разнообразие на България - кристални друзи от сфалерит, галенит, кварц, пирит, калцит от Маданските оловно - цинкови находища, гипс - монокристали и срастъци от Раднево, арагонит - натечни агрегати от с. Брусевци, родохрозит от находище Давидково, хематит - стъклена глава  мраморен оникс от находище Кремиковци и др.

Природни картини - колекция от 10 броя ествени скални късове (мусковитови шисти) от Бразилия, с причудливи дендритовидни образувания от манганови оксиди и хидрооксиди, които природата сама е "нарисувала”.

За да може повече хора да видят минералните богатства, през 1989 г. са формирани пътуващи изложби, които гостуват в различни градове на страната и чужбина. 

До 2012 г. музеят е осъществил 36 гостуващи изложби в 30 града, от които 28 в България и два в чужбина – в Природонаучния музей на Македония в Скопие и Природонаучния музей "Херман Ото” в Мишколц, Унгария.

Изложбата в Ловеч ще бъде открита на 08 юни /петък/ от 17:00 ч. и ще остане до декември.

________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар