Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

"Театър на книгите" провокира интерес към четенето

Тематичен вид обучение прилагат в плевенското НУ "Отец Паисий"

"Театър на книгите" провокира интерес към четенето
Снимка: Булфото

Детското въображение и творчество са движеща сила в процеса на обучение в плевенското начално училище "Отец Паисий". Проектът "Театър на книгите" функционира успешно почти месец като вид тематично учене, в което водеща роля вземат самите ученици.

"Театърът на книгите" е обособен в коридорното пространство на училището и там всеки месец децата се запознават с герой от детската литературна класика, четейки или продължавайки текст от приказка, както и рисувайки своя интерпретация на дадената история. Досега малките ученици са проявили желание да говорят и творят за Пинокио и Карлсон, като всички техни произведения - рисунки и есета, са изложени по коридорите на училището, създавайки пъстра и непринудена атмосфера.

Директорът на НУ "Отец Паисий" Иван Вълков сподели за Север.бг, че идеята за този интригуващ начин на комуникация с книгите е на целия педагогически съвет и представлява отговор на негативната в световен мащаб тенденция за намаляване на интереса към четенето. В днешно време контактът с информационните технологии все повече измества този с книгата.

Своеобразният театър събужда интереса на децата към книгите и им помага по-лесно да запомнят различни аспекти от литературните произведения, давайки им пълна свобода на мислене и творческа дейност.

С още една оригиналност в педагогическия подход се поддържа жива връзката между писаното слово и жаждата за знания в плевенското училище. Торбичка на мъдростта пази българската традиция, изразена с пословици и поговорки, написани върху листчета. В нея всеки ден учениците пускат по една поговорка и вземат друга в замяна.



Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар