Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Дегустират средновековните манджи на научен форум!

Старите кулинарни рецепти са възстановени под вещото ръководство на доц. Иван Лазаров, ръководител на катедра „Стара и средновековна история” към Исторически факултет на ВТУ

Дегустират средновековните манджи на научен форум!
Снимка: Булфото

За трета поредна година във Велико Търново стартира "Еразъм", интензивна програма "Стандарти на всекидневието през Средновековието и Новото време".

Домакин от утре, 11 май до 22 май ще бъде Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий”.

Във форума ще се включат 52 изявени студенти, докторанти и преподаватели от Полша (Университет в Лодз), Турция (Университет "Улудаг” – Бурса), Румъния (Университет "Овидий” – Констанца), Франция (Университет "Париж 13”) и България (ВТУ и СУ "Св. Климент Охридски”).

През тази година се провежда финалният етап на интензивната програма, който определя и подбраните четири теми за предстоящото 10-дневно обучение и научни дебати: жизнен стандарт: благоденстващи, социални низини и маргинали; битът – традиции и иновации учещи, учени и образованост; религия и религиозни институции; живот в мир, живот във война. Един от акцените е поставен върху кулинарното изкуство през Античността и Средновековието.

Прочути древни деликатеси ще бъдат разисквани в цикъл лекции на проф. Мачей Кокошко, ръководител на катедра "История на Византия" в университета в Лодз. Участниците в програмата ще имат възможността да се включат и пряко в "съживяването” и дегустацията на средновековни кулинарни рецепти под вещото ръководство на доц. Иван Лазаров, ръководител на катедра "Стара и средновековна история” към Исторически факултет на ВТУ.

Програмата ще приключи с провеждането на двудневни дискусии под формата на кръгли маси по основните теми, по които ще работят формираните екипи студенти.

Финансирането на тази модерна форма на обучение е по линия на международен тригодишен проект, спечелен към Центъра за развитие на човешките ресурси (по Програма "Учене през целия живот”, Секторна програма "Еразъм”) от екип преподаватели от катедра "Стара и средновековна история” към Исторически факултет на ВТУ – доц. д-р Красимира Мутафова, доц. д-р Надежда Христова, доц. д-р Ивелин Иванов, гл. ас. д-р Гергана Георгиева.

 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар