Вход | Регистрация

Ловеч 20°C

700 лв. събра за храм младежка инициатива

Пет срещи-беседи на духовна тема ще се проведат в Горна Оряховица

700 лв. събра за храм младежка инициатива
Лъчезар Любенов

Кампанията за изработването на мартенски символи и организираният благотворителния базар в подкрепа на храма "Св. Трисветители" в Горна Оряховица приключи в деня на Националния празник на България - 3 март.

Почти 700 лева събраха малки и големи активисти, които се включиха в инициативата, организирана от Лъчезар Любенов и Василена Стоянова. Събраните средства са дарени на отец Зоран Мамучевски и ще бъдат вложени за стенописване и изографисване на храма, съобщи за Север.бг Лъчезар.

827835


"Знаехме, че в неделя всеки е свободен, още повече, че е и голям празник, затова поканихме всички, включили се в инициативата ни, да запалим по свещичка в храма, да ги запознаем с отец Зоран и да дарим набраните близо 700 лв. от продажбата на сувенирите.

Дойдоха дечицата и дъщерите на треньора по таекуондо - Румен Димитров, дойде и писателят Христо Христов, както и родители и дечица, включили се и правили мартенички с нас, с които аз и Василена станахме приятели.", разказа младият организатор.

Освен тях в храма присъстват и редовните миряни, които всяка неделя посещават служение. Те също приветстват благородната кауза, за която в продължение на няколко седмици са работили всички.

Това е първата инициатива за този храм, обясни Лъчо. Но благотворителните инициативи не са му чужди. Организирал е такива и за храма "Св.Никола" в железничарския град, където пък са хвърлили много труд за оправяне двора на храма. Разпалено обясни, че съгражданите му трябва да се научат да показват, че ги е грижа за всички храмове в Горна Оряховица. А след като се запознал с отец Зоран и разбрал що за човек и свещеник е, у него се затвърдила идеята, че трябва да направи всичко възможно, за да помогне за духовната кауза.

827836
"Искрено съм благодарен и възхитен от това богоугодно дело, на което ме направиха съпричастен Лъчо Любенов и Василена Стоянова - мене и моите възпитаници от ТК ''Хемус"! Благодаря! Имаше символи - деца, църква, дарение, национален празник! Мисля, че така се посреща национален празник!", изрази удовлетворението си от свършената работа Румен Димитров.

Като продължение на идеята за развиване на духовността у младите и затвърждаването й у по-възрастните хора Великотърновска света Митрополия и храм "Св. Трисветители" организират през март и април  срещи - беседи на тема:


- 6 март - "Прародителският грях и последиците от него" - гост-лектор: доц. д-р Свилен Тутеков;
- 27 март - "Св. Тайнства като живот в Христа" - гост-лектор: протойерей ас. Добромир Димитров;
-3 април - "Символа на вярата" - гост-лектор: гл. ас. д-р Магдалена Легкоступ;
- 10 април - "За иконата и иконопоклонничеството" - гост-лектор: доц. д-р Мариян Стоядинов;
- 17 април - "Библията, молитвата и поста" - гост-лектор: доц. д-р Димитър Попмаринов Киров.



Беседите ще бъдат изнасяни в залата на Общински младежки дом - Горна Оряховица, с начален час: 19:00 ч. Входът е свободен.


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар