Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Близо 5 000 са регистрираните безработни в Русенско

Незаетите са с близо една трета по-малко спрямо миналата година

Близо 5 000 са регистрираните безработни в Русенско
Снимка: Булфото

4987 са регистрираните безработни в Русенска област в края на месец юли, което означава, че незаетите в региона са с 1524 по-малко от същия период на миналата година. Необичайна тенденция е, че сред новорегистрираните безработни се увеличават освободените от държавната администрация, а за останалите сфери те намаляват.

През месец юли в Бюрото по труда в крайдунавския град са се регистрирали нови 784 човека, които са съкратени основно от секторите "услуги" и "индустрия". Най-търсените професии в момента са шивач, шофьор, мебелист, заварчик и готвач, а постъпилите на работа през месеца са 354.

Повечето наети са без квалификация, по-малко са с работническа професия, а най-оскъден е броят на специалистите, които са си намерили нова позиция чрез бюрото по труда. Почти три четвърти от обявените свободни места са в частния сектор, като най-много хора се търсят в преработващата промишленост, търговията, строителството, образованието, хотелиерството, ресторантьорството и селското стопанство.

От програмите за заетост повече места са заявени по оперативна програма "Човешки ресурси" и по национална програма "Асистенти на хора с увреждания".



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар