Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Инвалид осъди магазин заради недостъпна среда

Районният съд на Плевен постанови да се премахнат въртележките на входа, защото пречели

Инвалид осъди магазин заради недостъпна среда
Снимка: sxc.hu

Собствениците на веригата хранителни магазини в Плевен бяха осъдени за дискриминация към инвалид. Върбан Мончев, който е с 95 на сто нетрудоспособност и се движи с количка на батерии, спечели дело срещу дружеството в районния съд в Плевен. Достъпът в магазина за него и за други хора с увреждания е невъзможен заради въртяща се преграда, поставена на входа, твърди той в иска си.

При едно от посещенията си инвалидът не успял да ползва пос терминала, при което не успял да си плати и се наложило да остави продуктите на касата. Според Мончев отношението на персонала било обидно. Той дълго време чакал на влизане пред "въртележката” да дойде служител да я демонтира, за да влезе. Наложило се да се развика, за да го пуснат.

Според закона за защита от дискриминация отношението към инвалида е тормоз, се казва в мотивите за решението на съда. Дружеството ще плати обезщетение от 1500 лева за накърненото достойнство на Върбан Мончев. Дружествето бе осъдено да премахне бариерите в магазините си, които пречат на нормалния достъп на хората с увреждания.

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: standartnews.com
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар