Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Казанджиев предложи Ловеч да стане център на честванията за Левски

Стотици почетоха Апостола на 19 февруари

Казанджиев предложи Ловеч да стане център на честванията за Левски
Община Ловеч

Идеята Ловеч да стане център на честванията за Левски лансира кметът на общината Минчо Казанджиев вчера по време на отбелязването на 140 години от обесването на Васил Левски.

"Нашият град е свързан не само със залавянето на Левски в Къкринското ханче, а с нещо много по-голямо – тук е центърът на революционното движение. И самото присъствие на вицепрезидента на Републиката днес на възпоминателната церемония говори, че ние даваме началото на най-големите чествания на подвига на най-великия българин", обяви кметът.

Малко по-рано на сесията един от най-големите изследователи на Левски – проф. Дойно Дойнов, председател на общобългарския комитет "Васил Левски", обяви, че в три града у нас възпоменанието е знаково. Карлово – родния град, София – лобното място, и Ловеч с Къкрина – Голготата на нашия български спасител.

"Неговият поход към нас продължава. Опитва се да ни каже, че не трябва много, а да обичаме свободата, да живеем достойно, да вдигнем летвата високо и да бъдем повече човеци", с тези думи се отправи към ловчалии вицепрезидентът Маргарита Попова по време на на ритуала по поднасяне на венци и цветя на паметника на Левски.

На хълма "Стратеш" се бяха събрали стотици граждани, дошли да почетат делото и саможертвата на Васил Левски. Десетки бяха поднесените венци и цветя от признателните поколения.

Маргарита Попова, председателят на общинския съвет Корнелия Маринова, областният управител Ваня Събчева и кметът на Ловеч Минчо Казанджиев взеха участие и в панихидата в памет на Левски в Къкринското ханче.

Панихидата бе отслужена от ловчанския митрополит Гавриил и свещениците Любомир Казашки и Кънчо Кабадийски. С минута мълчание бе почетена паметта, делото и саможертвата на Васил Левски.

Ученици от ОУ "Васил Левски” – Ловеч, отдадоха признателността си към своя патрон с кратка литературна програма. На възпоминателната церемония пред барелефа на Левски бяха поднесени венци и цветя.

По-късно вицепрезидентът разгледа и изложбата "Левски и Ловеч", подредена в изложбената зала "Вароша" на Художествената галерия.

Вечерта в салона на Драматичен театър Ансамбъл "Българе" изнесе специален исторически спектакъл по повод обесването на Васил Левски - патрон на училището в Ловеч. Гостите се докоснаха до магията на българската история, дух и великото дело на българския революционер, умело пресъздадени от ансамбъла с народна музика и танц.

Разгледайте как премина вчерашния ден в Ловеч в снимки.

 

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар