Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Какво се случва в Плевен, Габрово и Ловеч в Нощта на музеите?

Програма за 16 май в трите областни града

Какво се случва в Плевен, Габрово и Ловеч в Нощта на музеите?
Снимка: Север.бг

Европейската Нощ на музеите ще се проведе и в градовете Плевен, Габрово и Ловеч на 16 май. Там тя ще бъде отбелязана с различни мероприятия, които целят да запознаят отблизо малки и големи с музея като институция, както и да го видят в друга светлина.

В Плевен събитията от програмата ще бъдат в Панорама "Плевенска епопея 1877 г.” и РИМ-Плевен от 19 до 24 ч. Откриването в Панорамата ще бъде с шоу концерт на Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков.

С концертни изпълнения ще зарадват публиката също солистката на Русенската опера Гиргина Гиргинова и проф. Атанас Куртев.

Посетителите на Панорамата ще бъдат посветени в реставрацията на икони чрез демонстрация на техники, а членове на регионалния клуб "Традиция” ще представят военни униформи. Подготвена е и презентация на хладно и огнестрелно оръжие от Руско-турската война 1877 г.

В РИМ-Плевен ще бъдат представени изложбите "Спасени реликви”, "Ад Путеа 2014”, "Изрисувано с игла” и "Видни плевенски възрожденци”.

От 21 ч. в парка на музея ще се състои ревю-спектакъл "Жената и модата през XX век”, в който ще се включат манекени, Клуб по спортни танци "Дъга-тийм”, Общински хор "Гена Димитрова” и цигуларят Чавдар Вълков.

 

В Габрово Европейската нощ на музеите ще бъде отбелязана в РИМ-Габрово. Той ще бъде отворен за безплатни посещения от 19.30 до 23 ч.

Запомнящ се кулинарен празник ще събере посетители в 19.30 ч., когато започва "Празник на щирника” под надслов "Вкусен спомен от минлото”. В него ще участват майстори в кухнята в три категории - най-вкусен щирник, най-атрактивен сладкиш и стара габровска рецепта (солена).

 

Интересна инициатива организират в Ловеч по повод Нощта на музеите. Тук канят на обиколка с велосипеди из обектите на Регионален исторически музей Ловеч. Това е проект на сдружение "Зона Ловеч”, осъществяван с подкрепата на Регионален исторически музей Ловеч, Велоклуб "Пресечената скала”, Балканвело АД и финансиран по програмата за младежки дейности 2014-2020 на Община Ловеч.

В Града на люляците Европейската нощ на музеите се провежда за 11-ти път. Тази година отворени за безплатно посещение вечерта на 16 май ще Ловешката средновековна крепост, Музей "Васил Левски", Етнографски комплекс "Драсова и Рашова къщи", Музейна сбирка "Атанас и Васил Атанасови". Специално за участниците в инициативата ще отвори врати и музейната експозиция на завод "БАЛКАН” – Ловеч.

Велосипедно посещение на Къкринското ханче се организира през деня на 16 май, за което все още можете да се запишете на тел.: 0878 215 411 или e-mail: [email protected] 

Програма 

13:00 ч. – от площад "Тодор Кирков” всички желаещи участници тръгват за с. Къкрина, където ще посетят Къкринското ханче.

 18:00 ч. — събиране пред паметника на Васил Левски, откъдето започва посещение на останалите обекти на Регионален исторически музей в Ловеч: Ловешката средновековна крепост, Музей "Васил Левски", Етнографски комплекс "Драсова и Рашова къщи", Музейна експозиция на "Балкан”, Музейна сбирка "Атанас и Васил Атанасови".

Вижте какво ще се случва в Нощта на музеите във В. Търново и Русе.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар