Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Никюп е на воден режим от седмица

Никюп е на воден режим от седмица
Снимка: sxc.hu

Цяла седмица жителите на търновското село Никюп са на воден режим. Евентуалната причина е запушена тръба, но по откриването на мястото все още се работи. Прокопани са около 1 000 линейни метра, тръбите се продухват, но истината е, че водопроводът е на около 70 години, сподели кметът Йорданка Атанасова.

Атанасова се надява с отваряното на възможността Община Велико Търново да кандидатства по Програмата за развитие на селските райони, от догодина да се реализира проект за подмяна на водопровода

Питейната вода в селото идва с нитрати и е негодна за пиене. На фона на кризата и оскъдните доходи на възрастното население, това допълнително им бърка в джоба, за да купят минерална вода, отбеляза кметицата.

Атанасова поясни, че липсва санитарно-охранителна зона в близост до местния водоизточник. Той е в район на земеделска земя, а отлагането от торенето отива във водата.

В началото на тази година е съставена комисия от експерти от общинската администрация във Велико Търново, Агенцията за безопасност на храните, Басейнова дирекция и РИОСВ. Проверката на специалистите установява липса на контурите на охранителната зона.

Изготвен е проект от ВиК "Йовковци”, който е изпратен за одобрение в Басейнова дирекция.

"В началото на новата стопанска година зоната ще бъде нанесена на картата и тогава всеки земеделски производител ще трябва да се съобразява най-вече с торенето в района. Тогава ще има и нормативна база да бъде санкциониран, ако нитратите превишават допустимите норми”, заключи Йорданка Атанасова.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: Радио Велико Търново
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар