Вход | Регистрация

Ловеч 20°C

Очаква се до половин година мостът да е готов

За такъв срок са се споразумели кметът Минчо Казанджиев и представители на Агенция „Пътна инфраструктура“ след оглед на пропадналото транспортно съоръжение

Очаква се до половин година мостът да е готов
Община Ловеч

До 6 месеца пропадналият транспортен мост в Ловеч ще бъде възстановен, съобщават от Общината.

Това са се споразумели кметът Минчо Казанджиев и представители на Агенция "Пътна инфраструктура" след оглед на място на съоръжението на бул. "Велико Търново". Ремонтно-възстановителните работи ще бъдат извършени от държавата като собственик на моста, а Общината ще изгради тротоарите по него и ще поправи някои съоръжения в реката, за да се създаде възможност за успокояване на водния отток.

В момента движението на пътни превозни средства по моста е недопустимо, тъй като конструкцията не може да бъде запазена или възстановена. Проблемите са по втория и третия стълб на моста. Вторият стълб (основата) е най-силно компрометиран и не подлежи на възстановяване. Решението е демонтаж на втория и третия отвор и разрушаване на втория стълб. Имайки предвид важността на тази инфраструктура, която е главната връзка между Северна и Източна промишлени зони и основната с висока носимоспособност ще бъдат пуснати съкратени процедури за избор на изпълнител.

Високите води и високата им скорост са основната причина за пропадането на моста, е мнението на експертите. Аварийното състояние бе констатирано в петък вечерта. Незабавно свиканият на място от кмета Казанджиев Кризисен щаб установи пропадане около петдесет сантиметра откъм оттока на средната опора на съоръжението  в резултат на изнасяне на материала на основата от силното течение. Вследствие на това  пътното платно откъм оттока над опората е пропаднало и са се открили фуги над трите опори.

Още в петък бе ограничено натоварването на моста поради опасност от допълнително пропадане и евентуално разрушаване, а в събота бяха поставени телени мрежи. Веднага принудително бяха прекъснати всички инфраструктурни връзки за подаването на природен газ, вода и електроенергия. Преустановено бе движението на пешеходци и пътни превозни средства. За създадената обстановка бяха уведомени Агенция "Пътна инфраструктура”, Спешна помощ и фирмите по сметосъбирането.

Вече газоснабдяването в промишлената зона е възстановено, водоподаването също, с изключение на резервното захранване за "Спарки Елтос". Създадена е нова организация на движението, с която са запознати и фирмите за пътнически превози, за да изготвят нови схеми за движение. Общинската фирма "Еко" започна почистването на районите, където ще преминава по-голямата част от автомобилите. Почистени са свлачищните маси по ул. "Васил Левски" и храстите по ул. "Крайречна", както и крайречните тротоари. Работи се по организацията паркингът до "Велур" да се ползва от тирове.

Предстои цялостна ревизия на съоръженията в реката и експертиза на останалите мостове.

Нужен е анализ и оценка на състоянието на речното корито, посочи Казанджиев и обяви, че ще поиска от областния управител свикване на Областния кризисен щаб, за да може с общи усилия и на останалите общини, на държавата и на институциите да се вземат мерки за почистване коритото на реката.

Пропадналият транспортен мост в Ловеч е строен преди повече от половин век.

<<Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар