Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Почит към жертвите на "Слънчев бряг"

Почит към жертвите на "Слънчев бряг"

В Ловеч почитат паметта на  жертвите от  лагера "Слънчев бряг".

Традиционното шествие тръгна  от площада пред сградата на Областната администрация. След това бе поклонението на мястото, където между 1959 и 1962 година се е намирал лагерът.  Смъртта си по времето на комунизма там са намерили 150 души, стотици пък са избити  без съд и присъда. Заедно с криминално проявените, тук е имало много членове на БЗНC, хора с различни политически убеждения.

Поклонението започна с панахида, отслужена от Ловчанския митрополит Гавраил. На място бяха дошли лидерите на част от десните политически партии, депутати, граждани на Ловеч, както и хора, чиито близки са намерили смъртта си в лагера, посочва БНР.

Лагерът е открит през 1959-та година. Първоначално там са били настанени 166 рецидивисти от лагера в Белене, но само за месец броят на лагерниците е достигнал около 1000. През трите години на съществуването му, през него са минали над 1500 души.

Лагерът е закрит през 1962 г., благодарение на избягал затворник, който е разказал за издевателствата.

Почитането на паметта на загиналите в лагера "Слънчев бряг" се организира от Съюза на демократичните сили за 25-и пореден път.

 

<< Sever.bg във Facebook >>

 

 



Източник: бнр
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар