Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Променят статута на военни имоти

Решението на МС дава "зелена светлина" за продажба на стотици декари терени и сгради, собсвеност на военните ведомства

Променят статута на военни имоти
Снимка: Булфото

С решение на Министерски съвет 19 недвижими имота, освободени от Българската армия и намиращи се в областите Велико Търново, Плевен, Монтана, Благоевград, Ямбол и Софийска, ще получат промяна в статута.

Имотите се обявяват от публична в частна държавна собственост с цел да се улесни продажбата им. Четири от тях са част от някогашните казарми в Свищов.

Два от бившите военни терени с площ от 33 191 кв.м и 7649 кв.м. са незастроени. Върху третият поземлен имот с площ от 169 954 кв.м има 37 сгради с обща застроена площ 9456 кв.м.

Частна държавна собственост вече е и терен с площ 96 854 кв.м, със 17 сгради с обща застроена площ 17 557 кв.м. Някогашното инженерно поделение 26 410, което е разположено в широкия център, е с обща площ от над 333 дка и включва 59 сгради и застроена площ от близо 27 хил. кв.м.

Опитите на Община Свищов да получи терените на бившите казарми в източната част на града и върху тях да изгради индустриална или бизнес зона пропадаха през годините, заради неизяснената собственост, въпреки появата на инвеститори от Белгия.

Предложението за промяна в статута на военните имоти е внесено от военния министър и министърът на регионалното развитие и благоустройството. За Министерството на отбраната и Българската армия е отпаднала необходимостта от ползването на тези имоти, голяма част от които са складове, полигони и незастроени терени, които могат да се използват за стопански цели, пише в-к "Янтра днес".






Източник: в. "Янтра днес"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар