Вход | Регистрация

Ловеч 20°C

Майстори ще плащат за демонстрация на занаятите си

Промени в Наредба касаят и други такси за панаирите

Майстори ще плащат за демонстрация на занаятите си
Снимка: Булфото

Да се увеличат таксите за продажба на стоки по панаири и въвеждане на такса за демонстрация на занаяти решиха общинските съветници в Ловеч на последното си заседание.

Предложението за промяна на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на общината бе внесено от кмета Минчо Казанджиев, а конкретния повод е традиционният пролетен панаир за Цветница в Ловеч.

Измененията и допълненията касаят чл. 24 от Наредбата, таксата на ден за ползване на места, върху които са организирани панаири, събори и празници, за продажба на стоки.

Вече за продажба на цветя, сувенири, произведения на художествените занаяти и приложните изкуства ще се плащат по 3 лв/кв. м (0,80 лв досега) – т. 1, за продажба на закуски, захарни изделия, хранителни стоки и други неупоменати стоки таксата става 9 лв/кв. м (3,00 лв досега) – т. 2. Създадена е и на нова точка към чл. 24 – т. 3 – според която за демонстрации на художествени занаяти и приложни изкуства срещу представяне на майсторско свидетелство или диплома за завършено образование ще има такса 1,50 лв/кв. м за ден.

Досега пролетният панаир за празника Цветница се организираше от "Общински пазари – Ловеч” ЕАД – Ловеч. Новата организация, която община Ловеч предлага, предвижда майсторите-занаятчии да бъдат разположени в шатри с размери 3х3 метра (в тях на видно място трябва да е изложено майсторското свидетелство) и да провеждат демонстрации.

Според ново предложение на кмета, внесено на заседанието на общинския съвет, общият разход за провеждане на Цветница ще възлезе на 7000 лв. Тук са включени разходи за награди и подаръци, за рекламни материали, озвучаване и сценарий, за посрещане на поканените участници и чуждестранните гости и други непредвидени разходи. Очакваните приходи са в размер на 7020 лв за три дни. Те ще дойдат от платените такси от места за занаятчии, от демонстрации, щандове за цветя, захарни изделия и др.

Новите такси в никакъв случай няма да доведат до увеличаване на парите, давани досега от занаятчиите и търговците (събирани са от "Общински пазари – Ловеч" ЕАД за цялостната дейност – б. а.), а така ние ще може да организираме проявите на празника, коментира кметът Казанджиев. Той направи изричната уговорка, че днешното изменение и допълнение на Наредбата е само за Цветница и че предстои цялостна промяна на документа, касаещ местните такси и цени на услуги на територията на общината.

Предложението бе прието с гласовете на 23-има "за", един "против" и един "въздържал се" от общо 25-има гласували съветници.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.



zetramedia.com
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар