Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Почина Неврокопският митрополит Натанаил

Почина Неврокопският митрополит Натанаил

Почина неврокопският митрополит Натанаил, съобщи БНТ. Днес той трябваше да навърши 61 години.

Митрополит Натанаил е роден на 16 ноември 1952 година в гоцеделчевското село Копривлен, със светското име Илия Иванов Калайджиев.

В началото на 1968 г. постъпва като послушник в Троянския манастир. На 3 март 1974 година е подстриган за монах и приема името Натанаил.

На 10 октомври 1980 година става архимандрит. През 1975 г. завършва Софийската духовна семинария, учи в Духовната академия в София, а след това завършва Богословския факултет на Атинския университет, припомня Дарик.

На 25 март 1989 година е ръкоположен за титулярен епископ с титлата Крупнишки. От 24 април 1994 година е неврокопски митрополит.

Още, докато изпадналият в разкол Пимен е наместник на епархията, Натанаил е избран за Неврокопски митрополит. През 1998 г. след Всеправославния събор, Пимен се титулува „Бивший Неврокопски митрополит", а Натанаил запазва своята длъжност.

Митрополит Пимен отхвърля решенията на събора и до своята смърт през 1999 година нарича себе си „Български патриарх и митрополит Неврокопски".

Част от свещениците, негови следовници, продължават да го подкрепят и да поддържат разкола в епархията. Гавриил е избран за алтернативен неврокопски владика след смъртта на митрополит Пимен.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: БТА
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар