Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Скулпторът Александър Андреев

Скулпторът Александър Андреев
Снимка: Булфото

На днешната дата, 25 февруари, е роден скулпторът Александър Андреев, в далечната  1879 г. в гр. Ловеч.

Завършва скулптура в Рисувателното училище в София през 1903 г. при проф. Жеко Спиридонов. Специализира във Виена, Мюнхен и Берлин.

В огромното си по обем наследство ни е оставил превъзходни произведения. Остава в историята като родоначалник на социалната тема в пластичното изкуство. Негови скулптури са "Селянин и работници", "Рудничари", "Сиви хора", "Робство", "Гаменче", "Инвалид" и др.

Сред произведенията на портретната скулптурна пластика на бележити българи впечетляват негови работи като "Иларион Макариополски" в София пред сградата на Синодалната палата в близост до храм-паметника "Свети Александър Невски"; "Хаджи Димитър" - величествената фигура на войводата е изваяна от бял врачански камък в подножието на в. Бузлуджа; "д-р Петър Берон".

Значителни са постиженията му в монументално - декоративната скулптура. Съвместно с архитект Атанас Донков и скулптура Кирил Шивачев разработва и реализира проекта на Паметник на свободата на връх Шипка. Венец на работата е скулптурата на бронзов лъв отлят от 28 части в леярната на фирма "Арсенал " (София). Паметникът на свободата е открит на 26 август 1934 г. със сово на ловчанлията генрал Велизар Лазаров, а лентата за отриването е прерязана от Цар Борис III.

Творби на Александър Андреев се съхраняват в държавни сбирки, както и в галерии във Виена и Берлин.

Той реализира и значима обществена дейност. От 1915 до 1937 г. е председател на Дружество "Съвременно изкуство". Един от инициаторите на изграждане на изложбен салон в София. Ратува за създаване на "Съюз на художниците", намерение, което се реализира през 1932 г. Оттогава до 1940 г. е два пъти негов председател.

 

 

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.



Източник: Wikipedia
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар