Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Цветница - в очакване на вечната пролет

Цветница - в очакване на вечната пролет Стотици се наредиха на опашка за върбова клонка пред храм "Св. Седмочисленици"
Снимка: Булфото

Днес да почерпят всички с имена на растения, Цветница е! Празникът, известен още като Връбница, Цветна неделя или Куклинден, се отбелязва винаги в неделя, седем дни преди най-тачения християнски празник Великден.

Чувайки името му, си представяме пролетни цветя, свежест, радост и вдъхновение. По този начин са се чувствали и израилтяните преди повече от две хиляди години, когато Исус влязъл в Йерусалим, яздейки осел. Те посипали пътя му с цветя и палмови клони, с което го приели за свой учител, след като чудото, което извършил с Лазар предния ден, станало известно на мнозина.

На нашата географска ширина палми не растат, затова народът избрал върбата и нейните клони, които да символизират надеждата за нов живот и здраве, свързвайки я с женското начало. Вярващите носят в домовете си осветени рано сутринта в църквата върбови клони, които закачат на икона или на входната врата. Венецът от върбови клони е като пазител срещу болести и лошотии. На някои места смятат, че ако погледнеш през него към идващите градоносни облаци и се помолиш, те ще отминат. Другаде пък върбовите клони ползвали като защита от къртици, като ги забивали в градината на няколко места.

На Цветница лазарките избират своя водачка, кумица, чрез изпълняването на обреда кумичане. Всяка пуска в река сплетените на Лазаровден венчета и собственичката на най-бързото от тях става кумица и повежда последното лазарско хоро, което се играе сключено за пръв път по време на пости. На днешния ден се позволява яденето на риба, въпреки постните забрани, и се пече обредна пита.

 

____________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар