Вход | Регистрация

Ловеч 20°C

Честваме Въведение Богородично с беседи и концерти

Днес е и Ден на християнското семейство и учаща се младеж

Честваме Въведение Богородично с беседи и концерти
Снимка: Булфото

Днес Богородица влиза за първи път в храма едва 3-годишна, за да бъде посветена на Бога. По този повод 21 ноември е наречен Въведение Богородично и е един от най-почитаните християнски празници.

Празникът започва да се отбелязва от края на I век. С решение на Светия синод на Българската православна църква 21 ноември се посвещава и на християнското семейство и младеж от 1929 г. По традиция се изнасят нравоучителни беседи и се провеждат музикални и литературни събития, организирани от деца и младежи.

На днешния ден родителите или учителите водят децата на църква, като един вид ги представят на Бога. С това те ще растат в благочестие и послушание към родителите си.

Въведение Богородично в българската традиция се отбелязвал в тесен семеен кръг - родителите и тези от децата им, които не са сключили брак. Събрани около семейното огнище, те празнували силната връзка помежду си, а трапезата от вечерта не се разтребвала, за да може Богородица да дойде през нощта, да опита от гозбата и да благослови дома.

По повод днешния църковен празник в Русе ще се проведе концерт от 17,30 ч. в Пленарна зала, а свещеник Йордан Бойчев ще изнесе беседа.


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар