Вход | Регистрация

Ловеч 20°C

Български шахматист е първи в турнир

Велислав Куков, който е международен майстор, завърши начело в класирането със 7 точки от девет партии

Български шахматист е първи в турнир
sport-vt.com

Българин спечели първия международен турнир по шахмат "Стара столица” във Велико Търново. Велислав Куков, който е международен майстор, завърши начело в класирането със 7 точки от девет партии. Той получи 2000 лева от наградния фонд, който бе общо 8350 лв.

100 участници от 10 държави се явиха в първото издание на турнира. Сред тях двама гросмайстори, 9 международни майстори, четири ФИДЕ майстори и двама WCM. 17 състезатели бяха с международни звания. Те бяха от България, Македония, Италия, Холандия, Румъния, Полша, Гърция, Унгария, Молдова, дори от далечна Малайзия.

Състезанието бе доста оспарвано. Въпреки това първи е Куков. Втори стана международният майстор от В. Търново Радослав Димитров, а трети – гросмайстор Звонко Станойски от Македония. Четвърти е Аксел Ромбалдони от Италия, а пети – друг великотърновец Любослав Кътов. Осмицата допълниха Франк Еврич от Холандия, Сашо Николов и  Тодор Галунов от В. Търново. Седем шахматисти делят 9-15 място с по 6 точки, а 16 участници са с по 5.5 т.

Турнирът бе открит – за всички български и чуждестранни участници от всички възрасти, по класически шах с контрола за игра 90 минути на състезател плюс 30 секунди на ход, като бе валиден за международен рейтинг и звания.

Връчени бяха и много индивидуални награди.

Първото издание на "Стара столица” бе закрито от директора на турнира Тихомир Стефанов, който благодари на всички сто участници и им пожела догодина да са още повече, а турнирът да стане традиционен и още по-силен.

Организатори бяха Община Велико Търново, Българската федерация по шахмат и ШК "Етър”, като състезанието бе под патронажа на кмета инж. Даниел Панов и под знака на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година.

 

<< Sever.bg във Facebook >>



sport-vt.com
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар