Вход | Регистрация

Изпадаме и от алкохолната класация

Всеки 2-ри у нас пие като за световно, а точно в тази класация сме шести

Изпадаме и от алкохолната класация
thinkstockphotos.com

Според една българска поговорка "Едни пият от радост, други – от мъка, а трети – от сутринта". Да, ама и това не се оказва достатъчно, да наваксаме към първото място в поредната европейска класация. Направено проучване сред 44 държави показва, че българите сме "едва" на шесто място по пиене в света. През 2011 г. държим първото място, според данни на Световната здравна организация.

Дори руснаците, със "сериозни постижения" в поемането на напитки с висок градус, са изпреварени от южнокорейците, които се оказва, че изпиват най-много алкохол, показва проучването. Данните от проучването сочат, че българите изпиват по около 140 милилитра твърд алкохол всеки ден.

Според препоръките на Световната здравна организация допустимите норми са по 210 мл на седмица. Приемането на над 280 мл е рисково. Според проект на здравното министерство допустимата дневна норма при пиене на 40-градусов концентрат е 60 г за мъжете и 30 г за жените. В програмата е записано, че поне два дни от седмицата не трябва да се пие.

Изследване на СЗО през 2011 г. сочи, че у нас алкохолиците са 500 000, като най-много такива са се признали в Бургас. Дали, защото е черноморски курортен град, или защото българинът е табиетлия и традиционно вдига чашката за всяко събитие (а някои и без такова), но статистиката на здравното ни министерство отпреди 2 г. е страшна - официално в страната ни за алкохолици са се признали 15 779 души. След Бургас, водещите градове по "вдигане на чашката" са София – 1500, Перник – 1117 и Ловеч – 1071.

"Страната ни е на първо място по прием на високоградусови напитки. На година изгълтваме по 22,4 литра", пише тогава в. "България Днес". И не само, че се пие, но се сяда и зад волана със солидна почерпка, в почти всички случаи риск не само за шофьорите, а и за останалите участници в движението.

От здравното министерство е изработена програма за злоупотребата с алкохол, чийто срок бе 2009 - 2013 г. 

Вижте до къде води алкохола:



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар