Вход | Регистрация

"Разминаваме" се с астероид тази нощ

Скалата, с големина около 40-метра, ще се вижда на небосклона като звезда

"Разминаваме" се с астероид тази нощ
Снимка: NASA

40-метров астероид ще прелети тази нощ близо до Земята /по космическите мащаби/, показват данни от сайта на НАСА.

Парчето скала, наречено 2012 XE54, бе открито в неделя в рамките на американския проект за търсене на астероиди и други космически обекти Каталина (Catalina Sky Survey). Астероидът ще премине на приблизително 224 900 километра – разстояние два пъти по-малко от това до Луната.

2012 XE54 е видян за пръв път в неделя сутринта (9 декември) на снимки, направени по проекта Каталина. По-късно откритието бе потвърдено от обсерваторията на унгарския университет в гр. Сегед, а също от японската обсерватория Морияма.

Космическият обект е отнесен към класа аполонови астероиди – тип малки планети, чиито орбити се намират "извън" земната и я пресичат в най-отдалечената точка от Слънцето. Според изчисленията на астрономите размерът на астероида може да е от 15 до 50 метра.

В 16,53 ч. по Гринуич (18,53 часа българско време) на 11 декември той ще прелети на разстояние 0,0022 астрономически единици от Земята, което е около 224 900 километра или 0,58 средни разстояния между Земята и Луната.

Според изчислението на астронома Паскуале Трикарико от Института по планетология на САЩ малко преди сближаването ще станем свидетели на рядко астрономическо събитие – преминаване на астероида 2012 XE54 през земната сянка. Явление, известно в науката като астероидно затъмнение.

Астероидът ще започне да навлиза в сянката в 1,22 часа по Гринуич (3,22 часа българско време) и ще излезе от нея около 2,00 часа по Гринуич (4,00 часа българско време). В този момент той ще се вижда като звезда от 13-а звездна величина, което означава, че няма да може да бъде наблюдаван с невъоръжено око.
_____________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



Източник: inews.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар