Вход | Регистрация

4D интелигентна къща проектираха търновски ученици

Младият екип е сред 16-те най-добри в света

4D интелигентна къща проектираха търновски ученици
Снимка: Север.бг

Макет на четириизмерна сграда, която може сама да си произвежда ток, да се върти според слънцето и да променя интериора си, проектираха ученици от ПМГ "Васил Друмев" - Велико Търново.

Младите изобретатели са от Клуба по роботика към училището, чийто ръководител е Даниел Денев, а идеята им за 4D-къщата е сред най-добрите 16 проекта в света.

Макетът на сградата е висок 1.20 м и с диаметър е 90 см. В нея са вградени всички микроконтролери, сензори и слънчеви батерии, както е според изискването на проекта.

940698

Четириизмерната къща е част от световна състезателна програма, наречена "ХИТ челиндж” (HIT Challenge). ХИТ (HIT) е Холандският институт по технологии (сензори и роботика), който със спонсорството на "Филипс” провежда конкурса за интелигентни сгради. Състезанието е световно. За да стигнат до него, търновските ученици са се класирали първи в България. Попадайки сред 16-те най-добри отбори в света, момчетата и момичетата имат шанса да останат в историята на Холандския институт по роботика и "Филипс”, защото организаторите на това състезание имат право да заимстват от техните иновативни идеи.

"Единственото училище по роботика в България "Робопартанс" приветства нашите постижения. Присъстваме на страницата им, а тя е много известна.", съобщи с гордост Даниел Денев. Той се похвали още, че лично Наоми Йостис, един от организаторите на HIT Challenge 2012-13 от института по технологии Ханзе, ще посети училището, за да връчи сертификатите на участниците в проекта.

Клубът по роботика е създаден по програмата на Министерството на образованието, науката и младежта. В него учениците се учат да правят малки учебни роботи за следене на линия със светлинни сензори, разработват и една роботизирана ръка със сервомашинки, които се управляват от датчици.

Очаквайте интервю с ръководителя на Клуба по роботика Даниел Денев и още новини около връчването на сертификатите.

<<Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар