Вход | Регистрация

Бабинден е! - да почетем акушерките

Празникът има интересна обредност у нас

Бабинден е! - да почетем акушерките
Снимка: БТА

Бабинден е български празник, отбелязван на 8 януари (или на 21 януари по стар стил) в чест на бабата акушерка в селото. Празникът е с езически произход, свързан със семейните обичаи.

Малките деца се къпят от бабата, която нарежда благословии и ги маже с мед и масло. После бабата се дарява с вълна и обредни кравайчета, като всичко това се прави за здраве.

Прави се и угощение на младите булки в дома на бабата, която е изродила децата им през годината. Носят хляб, баница, печена кокошка и вино. Поливат на бабата да се измие и я даряват на дясното рамо с риза, престилка, кърпа, чорапи. Често бабата пък поставя около врата си наниз от червени чушки и с керемида кади под полите на жените, за да раждат повече деца. След всички обредности на трапезата сядат и мъжете.

В някои райони обичаят е майките да водят на Бабинден децата си при бабата, докато навършат три годинки, за да ги благослови. Бабата има и друга важна обредна роля за майката и детето. Още след като завърши раждането, тя напълва стомна с вода, потапя в нея китка босилек и я отнася в черквата.

Свещеникът освещава водата и благославя бабата. После тя връща "молитвената вода" при родилката, която си мие лицето и сипва по малко в коритото на детето при всяко къпане чак до 40-ия му ден – периодът за пречистване след раждането.

Кулминация на празника е т.нар.влечугане на бабата. То представлява обредно изкъпване на бабата-акушерка в реката или на чешмата, "завлачена" дотам с двуколка или шейна, теглена от мъже, които са преоблечени като волове. Ако по пътя невестите, придружаващи бабата, срещнат мъж, свалят калпака му и искат откуп. Бабата се отвежда на реката, където мъжете я обръщат с двуколката във водата.

От 1951 година 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: inews.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар