Вход | Регистрация

Бирата е полезна за здравето!

Учени смятат, че умерената консумация на пиво има благотворно влияние върху човешкия организъм

Бирата е полезна за здравето!
Снимка: Булфото

В Брюксел се проведе шестото издание на международния симпозиум "Бира и здраве". Той събра уважавани европейски учени, които представиха резултатите от своите наблюдения, изследвания и научни заключения в областта на ролята на умерената консумация на бира в здравословния живот на възрастните.

Първото издание на симпозиума е преди 12 години. Целта му е да бъдат представени научните проучвания в областта, като се вземат под внимание всички плюсове и минуси, за да се разработят ефективни стратегии за намаляване на вредата от консумацията на алкохол.

Програмата на научната конференция беше разделена в три секции: "Нагласи на потребителите", "Ползи за здравето" и "Социалното благосъстояние", като във всяко направление бяха представени серия от презентации, последвани от оживени дискусии. Особено внимание бе отделено на начините за неутрализиране на вредите, произтичащи от злоупотребата с алкохол.

Ето и някои от заключенията, които бяха представени на конференцията: умерената консумация на бира допринася за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, има положителен ефект върху костната минерална плътност и предимства, дължащи се на наличието на специфични хранителни вещества в пивото.

Учените достигнали до извода, че кехлибарената течност влияе положително при различни форми на деменция, в това число и на болестта на Алцхаймер. Като се имат предвид демографските предизвикателства, свързани със застаряването на населението на Стария континент, подобни изследвания биха могли да се окажат особено важни.

Изводите, до които са стигнали участниците в симпозиума са, че умерената консумация на бира е съвместима със здравословния начин на живот. Според стандартите на Световната здравна организация под "умерена консумация" се има предвид една 330 милилитрова бира на ден за жените и две за мъжете.

Конференцията "Бира и здраве" дава възможност на учени, провели изследвания какво е въздействието на алкохола върху човешкия организъм, да представят резултатите от проучванията си пред свои колеги и широката общественост. Симпозиумът не разглежда проблемите на алкохолната зависимост, тъй като изследователите са единодушни, че тя е изключително вредна.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар