Вход | Регистрация

Бундесбанк „пере“ мухлясали €50 млн.

Бундесбанк „пере“ мухлясали €50 млн.
https://www.haberso.com/

Централната банка на Германия се зае да почисти, преброи и замени банкноти евро, които тежко са пострадали при наводненията в западната част на страната в средата на юли, съобщи ДПА.

"Обработката трябва да се направи бързо, преди те да са се слепнали и втвърдили в нещо, твърдо като бетон", обяснява Йоханес Беерман от ръководството на Бундесбанк. Центърът за борба с фалшификатите и работа с повредена валута е в Майнц.

Услугата се предлага безплатно на жертви на наводненията. След преброяването им парите се връщат в нови банкноти. Едно от условията е поне половината плюс още малко от банкнотата да е оцеляла, за да може да се потвърди автентичността ѝ.

Често парите идват в найлонови пликове, омазани в кал, нафта и мръсотия. Първо ги измиват и изсушават, след което проверява автентичността им. Работата не е особено приятна, защото пачките често смърдят, когато се отвори найлоновият плик, в който са прибрани.

По изчисление на Бундесбанк досега са получени около 51 млн. евро "наводнена" валута. Тя е изпратена или от местен клон на търговска банка, или по пощата. Обичайно банката получава повредени банкноти за около 40 милиона евро.

 


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар