Вход | Регистрация

Българската авиация на 100 години

20 самолета потеглиха към морето в рамките на Втората въздушна обиколка на България

Българската авиация на 100 години
Снимка: sxc.hu

"Честит празник! 100 години е действително една хубава юбилейна дата, а с това самолетче - българско производство, просто виждате технологиите как са се развили във времето”. Това заяви премиерът Бойко Борисов, посочвайки към небето полета на точно копие на самолет ДАР-1, по време на честванията на 100-годишнината от първия полет на български самолет.

Той пожела на българската авиация да лети безаварийно, информира bTV.

"Поставили сме си изключително отговорната цел да поддържаме високо ниво на безопасност на авиацията ни, като същевременно работим усилено и за установяване на функционален блок от въздушно пространство между България и Румъния, който ще бъде част от Единното европейско небе". Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на летище София по време на старта на Втората въздушна обиколка на България, информират от ведомството. 

Повече от 20 леки самолети полетяха към морето по два маршрута.

"България работи усилено за успешното приключване на проекта за установяване на функционален блок от въздушно пространство между България и Румъния в рамките на поставения от ЕС срок – 4 декември 2012 г.", заяви Московски. По думите му с реализирането на този проект ще се повиши безопасността, ще намалят разходите, закъсненията и влиянието на въздушния трафик върху околната среда.

Една от причините за изключително бързия напредък на този вид транспорт са неговата надеждност и безопасност, смята транспортният министър. За да бъде постигнато това се създават и постоянно се осъвременяват препоръчителните практики, както и свързаната с тях политика за безопасност на движението, допълни той. По думите му България стриктно прилага стандартите на международната организация ИКАО.

_______________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: inews.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар