Вход | Регистрация

Вояджър 1 напусна Слънчевата система

Преди 36 г. "близнаците" Вояджър 1 и Вояджър 2 се отправят към Юпитер и Сатурн

Вояджър 1 напусна Слънчевата система
Снимка: НАСА

Вояджър 1 се намира в междузвездното пространство – сондата е пресякла границата на хелиосферата и е напуснала Слънчевата система. До този извод са стигнали специалистите на NASA, след като анализирали последните данни, получени от сондата.

Вояджър 1 бе пуснат преди 36 г. и през последните няколко месеца учените очакваха най-накрая да напусне Слънчевата система. Когато от NASA пускат Вояджър 1 и Вояджър 2 през 1977 г., никой не е знаел колко време ще съществуват.

Към днешна дата те са първите и единствени апарати, които функционират толкова дълго време, на милиарди километри от Земята, макар и в различни направления.

На 5 септември се навършиха 36 години, откакто "близнаците" стартираха към Юпитер и Сатурн. Дълго време те се намираха в края на Слънчевата система, която е обвита в гигантски плазмен мехур. Тази гореща зона е създадена от поток заредени от слънцето частици.

Извън балона започва междузвездното пространство, където околната среда е спокойна, казват учените. Последните месеци е безспорен фактът, че Вояджър 1 е в астрономически неизследвана територия.

Сондата е отдалечена от Слънцето на повече от 17 милиара километра. "Близнакът" Вояджър 2 е преминал повече от 14 млрд километра до Слънцето.

"Часовниците им още тиктакат", независимо, че сондите са "мощи" в космическата ера. Всеки един от компютрите им има само 68 килобайта памет. За сравнение, най-малкия iPod - iPod Nano има 8 гигабайта памет, което е 100 000 пъти повече.

Освен това всяка сонда е снабдена с осемпистов магнетофон, а космически кораби днес използват цифрова памет.

<< Sever.bg във Facebook >>





Segodnya.ua
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар