Вход | Регистрация

Всеки ден трябва да се вслушваме в природата

Според невробиологът д-р Стоян Везенков, много дихателни практики, могат да ни помогнат да се освободим от стреса

Всеки ден трябва да се вслушваме в природата
Снимка: sxc.hu

Д-р Стоян Везенков се срещна в Плевен с представители на сдружение "Сила за живот". Неправителствената организация обединява привърженици на природосъобразния начин на живот и хранене в града. С тях специалистът беседва за фазите на съня, за нивата на съзнание, за режимите на работа на мозъка по време на сън, за дълбоките релаксации и практики.

В други страни в големите компании в момента са модерни залите за релаксация, за които все още не знаем, но в България обаче си имаме хубава природа и е добре всеки ден да слушаме природните звуци.

Според Везенков, за да се освободим от стреса е нужно просто да редуваме дейности. Ако имаме високо нервно-психично напрежение, трябва да предприемаме физическо натоварване.

Много дихателни практики, могат да ни помогнат да се освободим от стреса, за да имаме добър сън. Забавянето на дишането и затварянето на очи при стресови ситуации също са част от тях, препоръчва медикът.

Всеки ден трябва да изхвърляме така наречения ум, или всичко съзнателно от себе си, за да може тялото само да възстанови загубите от многото натрупани отрови в резултат на висшата нервна дейност, а дълбокият сън да възстанови равновесието му, коментира експертът. По думите му стресът се предизвиква от будното ни създание, което е много агресивно спрямо тялото.

Стоян Везенков е доктор по невробиология от Георг-Август Университет, Гьотинген, ФР Германия (2004) и главен асистент по "Физиология на животните и човека" (Неврофизиология) към Катедра "Логопедия" на Югозападния универитет "Неофит Рилски" в Благоевград.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: БТА
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар