Вход | Регистрация

Го-сеанс за любителите на стратегически игри

Най-добрата състезателка на България ще изнесе лекция във Велико Търново и ще демонстрира умения в древната източна игра

Го-сеанс за любителите на стратегически игри

На 26 юни (неделя) от 13:00 часа във Велико Търново бъде представена спортната игра Го.  Тя е много развита в Япония, Корея и Китай, където има специални училища, в които децата от ранна възраст се обучават как да играят и какви стратегии на ходовете да използват.

"В България от 7 години има изградена Българска Го Асоциация (БГА). Павел Викторов и  Магдалена Младенова ще бъдат лектори на представянето на играта. В момента 15-годишната Магдалена е най-силният играч на БГА. Тренира Го от около 5 години под наставничеството на Емил Петров от София", разказва Огнян Захариев, бивш състезател по шахмат, математик и програмист, а от 3 години Го-активист и един от организаторите на събитието.

Целта, по думите му, е да се популяризира играта в Търново, като началото е поставено в дните на японската култура в старата столица. 

Го е логическа игра с прости правила и дълбока стратегия. Тя води началото си от древен Китай и е приблизително на 4300 години. Го изпреварва шахмата със своите безброй варианти на разиграване, затова е много трудно да бъде създадена компютърна програма, която да бъде силен противник.

"Играта е кръстчета и квадратчета. Всеки един военачалник има по 180 войника и целта му е с тях да завладее повече територия или да плени повече противникови войници. Всеки войник се поставя по веднъж на таблото и стои, докато не бъде превзет и махнат или защитен от своите. Играта започват черните и победител става този, който има повече завладяна територия и пленници. Ходовете се разиграват в 361 пресечни точки (19/19), за разлика от шаха, където фигурите се местят в 64 квадрата", обясни накратко правилата Огнян Захариев и се пошегува:

"Сигурно имаме нещо общо с японците - те обичат българското кисело мляко, а Котоошу за по-малко от 5 години стана легенда в Япония, без да е бил японски ученик по сумо... Сигурно имаме нещо в кръвта си и ще заобичаме и тяхната игра Го".

 

Таня Георгиева, Север.бг



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар