Вход | Регистрация

Деца пресъздават еньовденски обичаи в Плевен

Малчуганите ще представят древни традиции на спектакъла "Омайно биле с обич"

Деца пресъздават еньовденски обичаи в Плевен
Снимка: Булфото

Възстановка на стари български обичаи, характерни за Еньовден, ще се проведе тази вечер от 17:30 в зала "Катя Попова" в Плевен. Мероприятието е организирано от Общината. Момичетата от защитеното жилище в града ще оплетат еньовски венец от предварително събраните билки и цветя. По древна традиция през него трябва да минат всички хора, като болните си пожелават изцеление, а здравите - късмет и благополучие.

Девойките ще представят също така самодивски танц и ще направят бяла магия за любов и здраве.

В пресъздаването на народните традиции ще се включат и младежите от Дневния център за хора с увреждания. Те ще съживят обичаите Ладуване и Крадене на плодородието. Децата от Център за настаняване от семеен тип пък ще "наричат" за здраве и богата реколта. Най-малките участници са от ДДЛРГ "Детелина". Те ще се включат в програмата с танцовите композиции "Детелини" и "Детство мое".

На мероприятието ще присъстват също така децата и младежите от ДДЛРГ "Младен Антонов" в село Тотлебен и ДДМУИ "Дъга" - село Згалево, които ще пеят популярни български песни. Гостите от ДДЛРГ "Асен Златарев" в град Якоруда пък идват от най-далеч и групата им за автентичен фолклор ще закрие спектакъла с композицията "Македонска импресия".

Посещаващите Центъра за обществена подкрепа ще подредят картини във фоайето на "Катя Попова", представящи Еньовден през техния поглед.

Идеята на плевенските общинари е чрез организирането на този празник да напомнят на всички, че има и друг, магичен и красив свят, извън забързаното им ежедневие. Те искат да накарат хората да се усмихнат, да се закичат с цвете и да погледнат към слънцето с надежда и любов.



Източник: дарик
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар