Вход | Регистрация

Димитровденски рецепти - да си направим вечерята вкусна!

Димитровденски рецепти - да си направим вечерята вкусна!
Снимка: Булфото

Екипът на Север.бг се порови из бабините рецепти и ви предлага няколко от тях, специално за Димитровден. Знаем, че животът ни е доста забързан и повечето от нас няма да имат време да сноват около печката цял ден, но пък също така сме убедени, че ако положим малко усилия, ще си направим една прекрасна и незабравима вечер.

Овнешки гювеч:

Необходимите продукти за това ястие, от което направо ни потичат лигите само, като си го представим, са 1 килограм овнешко месо, около половин килограм картофи, 4-5 домата, 2 патладжана, няколко лютиви чушки, 100 - 200 грама бамя, толкова зелен фасул, 150 милилитра олио, 1 чаена лъжица черен пипер, магданоз и сол на вкус.
Приготвянето започва с предварителното нарязване на патладжаните, за да имат време да се изцедят от горчивия си сок. После се подготвя месото, което се посолява, нарежда в гювеча и се запържва в мазнина. Нарязаните зеленчуци (заедно с патладжана) също се запържват, след което се слагат при месото и се добавя топла вода, черен пипер и сол на вкус. Пече се на слаба фурна докато изври водата, като се разбърква няколко пъти, за да не загори. Преди сервиране се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Яхния от петел:

В никакъв случай не звучи по-зле, отколкото предишната рецепта. Убедете се сами:

Необходимо е да се снабдите с един петел или кокошка, килограм лук, няколко домата, половин морков, две-три лъжици доматено пюре, 100-150 грама масло, 20-30 грама брашно, червен, черен пипер, сол и магданоз на вкус.

Петелът се подготвя на порции, а лукът се нарязва на полукръгчета и се задушава в маслото. След това се добавят последователно месото, червеният пипер, настърганите морков и домати, солта и малко вода. Когато месото омекне, брашното се препича и се размива със студена вода, след което се добавя към яхнията. След като заври, се оставя за десетина минути, а после се сваля от котлона.

Пиле на сол:

Ако искате да хапнете добре, но не ви се занимава много-много с готвене, ето една невероятно лесна, но вкусна рецепта.

Всичко, от което се нуждаете, е 1 пиле и 1 пакет сол. Измивате пилето и го подсушавате много добре. След това просто изсипвате пакета със солта в тавата и поставяте пилето отгоре. Пече се на двеста градуса около час. Единствената "тайна" на тази рецепта е, че пилето трябва да бъде извадено от солта веднага, след като стане готово.

И за да не изпуснем най-важното; ако познавате хора, които се казват Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана или Мита, не забравяйте, че на имен ден не се кани... А на празнуващите екипът на Север.бг пожелава здраве, късмет, да имат кой да ги обича и самите те да обичат някого. Пък ако имат и "берекет" през наближаващата година предполагам, че никой от тях не би се разсърдил.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: Север.бг
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар