Вход | Регистрация

Ей, това е живот - веселие, работа и пак веселие

Определено всички останаха  доволни от тазгодишната  инициатива "Приеми ме на село". Защото се редуваха веселие, работа и пак веселие.

Изпитаха го 50 младежи от цялата страна, които живяха по 5 дни в габровските села Новаковци, Стоевци, Богатово, Байкал и Зая при своите нови "приемни" баби и дядовци.

Младите хора имаха уникалната възможност да се докоснат до традициите и обичаите, характерни за българското село и да се включат активно в "селския” живот. Те бяха настанени по двойки в различни домакинства в селата, където живяха, помагаха в домакинството и изучаваха фолклорните традиции, традиционните занаяти и културното наследство на българското село.

Това бе и основната задача на този проект – да запази и предаде българщината на следващите поколения и да подобри комуникацията между тях, да се опазят и популяризират традициите, ценностите и обичаите, характерни  за българското село.

В габровските села Новаковци и Стоевци инициативата бе свързана с реализацията на проект "Приеми ме на село – създаване на мрежа от Приемни села в България”, реализиран с финансовата подкрепа на Община Габрово, по Програма Култура за 2014 година. Останалите три села се включиха в инициативата, като поставиха началото на Мрежа от Приемни села в България.

В края на месец септември в Габрово ще се проведе финално събитие по проекта, което ще представи на обществеността постигнатите резултати, свързани с предаването на знания и умения между поколенията.

1384991

1384993

1384994

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар