Вход | Регистрация

Има ли разлика между хайга и хайку?

Отговорът дава русенската поетеса Габриела Цанева

Има ли разлика между хайга и хайку?
Библиотека "Любен Каравелов" - Русе

Има ли разлика между хайга и хайку?

Това се питаме и ние. Има обаче логичен отговор, дава го русенската поетеса Габриела Цанева. Тя представи в местната библиотеката поетичната си книга "Състояния. Хайга” чрез изложба на картините, вкючени в изданието. 

Между хайга изкуството и хайку поезията има една основна прилика – и двете се фокусират върху малките чудеса в живота. Именно тяхното съчетание представя Габриела Цанева в най-новата си потечна книга. Тя посяга и към палитрата и четката, за да намери най-верния път към себе си.

"Това е продължение на визуалния свят, който ни обгръща", обяснява авторката, признавайки, че за първи  път е дръзнала да съчетае образ със стих в предишна своя книга - "Искам себе си".

В книгата на Габриела словото е изстрадано, истинско и вълнуващо. В търсене на себе си в житейския кръговрат и играта на въпроси и отговори как да продължи в този сложен свят на взаимоотношения, тя всеки път успява да приобщи читателите с най-точно подбраните изразни средства. 

"Всеки път аз се разголвам пред читателите и не случайно на корицата на книгата разкъсвам черната кожа от гърба си", споделя авторката, използвайки метафоричния изказ, и признава, че все още има какво да сподели и разкаже в мерена реч пред своите читатели. Тя е убедена, че ще продължи и с рисуването, защото то за нея е също начин на себеизразяване.

Изложбата ще остане в русенската библиотека до края на юли.

Ха̀йку е литературен жанр на традиционната японска лирическа поезия, навлязъл през 60-те години на ХІХ век и в повечето западни национални поезии. Отличава се с изключително кратко изложение.

Хайку е най-късата поетична форма в световната литература. Въпреки че се състои само от три реда, съдържащи съответно 5 - 7 - 5 срички, то може да изрази и дълбоко чувство, и проблясък на интуицията. В хайку няма символи. То отразява живота в неговото свободно движение. Хайку не е поезия, хайку е настроение!

1322456

1322458

1322455

<<Sever.bg във Facebook>>

             

 

      

 

 

 

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар