Вход | Регистрация

Козаревец посреща гости за Празника на кокошата чорба

Козаревец посреща гости за Празника на кокошата чорба
Снимка: Север.бг

За трети пореден път лясковското село Козаревец ще посрещне гости от близо и далеч за Празника на кокошата чорба. Организатори на кулинарното празненство утре, 7 септември са Община Лясковец, кметство Козаревец и местното читалище "Земеделец-1899”.

Редом с домакините, в съревнованието ще се впуснат кулинари от всички населени места на общината – от Джулюница, Добри дял, Мерданя, Драгижево. За втора година ще участват и отбори от други населении места на съседните общини. Тази година гостуващите кулинари са от горнооряховското село Писарево и от стражишките Ново градище и Кесарево.

В първото издание с най-вкусна чорба се представиха мерданчани, а във второто най-вкусно сготвиха гостите от Ново градище. В двете предишни издания на кулинарната надпревара именно домакините бяха отличниците в категорията за най-атрактивно украсен етнощанд. В миналите издания най-атрактивни готвачи пък са избирани от отборите на Драгижево и Джулюница.

И тази година казаните ще къкрят в парка пред читалището още от ранни зори, а самото откриване на феста ще е точно в 10.00 часа, когато кметовете на общината и селото д-р Ивелина Гецова и Парашкев Парашкевов ще дадат старт на третото кулинарно съревнование с официални поздравления, а отец Ангел ще освети храната в състезаващите се 11 казана с чорба. Докато съдовете с вкусната гозба къкрят на огнищата, настроението ще подгряват местни самодейни състави.

По обяд специално жури ще опитва готовите чорби и ще оценява българската гозба по три основни критерия – автентичен вкус, консистенция и аромат. За да бъде спазена анонимността, никой от членовете на комисията няма да знае чия гозба опитва – горещата чорба ще бъде поднасяна на оценяващите под определен номер. Освен грамоти и предметни награди за първо, второ и трето място, по традиция се дава награда за най-атрактивно оформен щанд около казана, както и за най-атрактивен готвач. Всички не класирали се екипи получават от организаторите поощрителни грамоти за участие в състезанието.

За да се уверят, че преценката на журито е правилна, гостите на празника всяка година имат възможност да опитат гореща чорба от казаните.

Ето и програмата за 7 септември:

- От 8.30 ч. до 9.30 ч. – записване на участниците по предварителна заявка и подготовка на отборите – кулинари

- 10.00 ч. – откриване на празника и начало на концертната част

- 12.00 ч - компетентно жури ще оцени най-вкусната кокоша чорба и ще бъдат наградени победителите.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар