Вход | Регистрация

Козунакът - западен произход, българска традиция, пазарен продукт

Създаден във Франция, пренесен у нас в началото на ХХ век, днес козунак месят все по-малко домакини

Козунакът - западен произход, българска традиция, пазарен продукт
Снимка: Булфото

Традицията повелява на Велики четвъртък и във Велика събота да се боядисват яйца и да се приготвят козунаци. Макар че повечето от нас приемат козунака като отколешна великденска традиция, той е пренесен в България едва през второто десетилетие на ХХ век. Според най-разпространената версия това било дело на румънски търговци. Преди това бабите ни месели специални обредни хлябове с масло и яйце, познати в различните краища на България като пармак, колак или кравай.

Козунакът има западноевропейски, най-вероятно френски произход и се появява около XVII век, след което се разпространява навсякъде на стария континент. Той представлява сладък обреден хляб, приготвян за Великден по специален начин, така че да издържа дълго, без да се разваля.

Появата му е обвита в мистичност. Една популярна легенда твърди, че благородник се влюбил в дъщерята на пекар, но за да отвърне на чувствата му, тя поставила условие той да омеси по-вкусен хляб от баща й, който бил пекар. Аристократът умувал дълго и му дошла идеята да приготви тестото по специфичен начин и със специални съставки.

Както обредните хлябове на предците ни, така и козунакът се приготвя по различни рецепти в различните региони на страната, като във всяка от съставките му се влага особена символика. Народът го приема като аналог на Христовото тяло, подобно на червените яйца, които са препратка към кръвта на Исус.

Приготвянето на козунака изисква много усилия и специални условия. Тестото се меси неколкократно и продължително, за да се получи специфичното му бухване и дълги, тънки ивици. Помещението, в което се извършва ритуалът, трябва да е отлично затоплено (28-30 градуса), а всеки майстор има собствена рецепта и добавя към тестото различни продукти – орехи, стафиди, сладко, мармалад, локум... В маята обаче задължително се слага прясно мляко, яйца и захар.

Днес много малко домакини се наемат да извършат нелеката процедура по омесването на козунак. Още по-малко са тези, които спазват стародавната традиция и приготвят обреден хляб. Велика събота обаче е идеалният ден, в който да направите нещо с ръцете си и да почувствате удовлетворение от труда и любовта на близките си.

_________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар