Вход | Регистрация

Колко слаб е "слабият пол"?

Колко слаб е "слабият пол"?
Снимка: sxc.hu

Жената е слабият пол по презумпция, нуждаещ се от закрила или търсещ закрила, за да убеди силния пол в своята "слабост". Женската интуиция и прагматичност са вродените "оръжия" на всяка жена, чиято употреба битува и като женска хитрост. Хитри или не, някои жени се чувстват подценени и недооценени, което събужда един вид завист към другия пол.

Пренебрежителното държане на дамите встрани от обществения, политически и икономически живот поражда недоволството, което добива израз в женското движение феминизъм, зародило се от началото на 20 век. Няма как да подминем това многоаспектно движение и философия, отбелязвайки днешния Международен ден на жената - 8-ми март, в който се прави признание на икономическите, политическите и обществени постижения на жените.

За 100 години положението на жената в обществото се променило драстично, поне в някои аспекти, като се стига дори до известно надмощие на дамската амбиция за себедоказване. Някъде по пътя на това "израстване" се появиха травестити и метросексуални мъже, а, и мамини синчета, които не смеят да отлитнат от родителското гнездо дори и на 40.

Съвременната жена в много отношения е новата амазонка - свободомислеща, властна, отстояваща лидерски позиции и в същото време грижеща се за семейството и дома си. На кого му трябваше това доказване, започвам да се чудя иронично. Кога се случи смяната на ролите и лошо ли е да има роли?

Силната и изразяваща мнение жена плаши мъжете, и физически, и емоционално. Тя смачква самочувствието им и системно смила мъжествеността им, докато я загубят напълно и решат, че така и така изкарват по-малко пари от половинката си, не е зле да се застоят вкъщи и да смачкват дивана в хола.

В повечето култури жената е пазителят на дома, на рода и традициите, грижеща се за личностното и човечно развитие на своите деца, а мъжът осигурява благоденствието на семейството. Стожерна е тази женска функция и дори често да остава незабелязана в сянката на мъжа, на нея се дължи семейството като социална единица. Но тя не е достатъчна, искаме още и още, а може би е по-мъдро да напътстваме мъжете в желаната от нас посока, но с копринена ръкавица, с риск да бъдем набедени в хитруване.
_____________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар