Вход | Регистрация

Купете си диня и празнувайте!

Днес е Световният ден на плодовия зеленчук

Купете си диня и празнувайте!
Снимка: Thinkstock/Guliver

Един от най-популярните и обичани плодове през лятото днес празнува, защото е Световният ден на динята.

Счита се, че тя произхожда от Африка. Първоначално тя е била диворастящо растение в пустинята, където я използвали като заместител на водата. Постепенно търговците се досетили, че може да се култивира и започнали да продават семки в градовете, през които минавал маршрутът на керваните.

Култивирането на динята започва в Африка, а през XVII в. тя вече е позната в Европа и Азия, сочи официалната информация за нея.

Полезни вещества на динята:

92% от теглото на динята е вода, което я прави най-воднистия плод сред останалите. Освен самата сърцевина кората и семките на динята също са полезни за здравето. Семките са богати на белтъчини и мазнини и от тях се прави растително масло.

Освен на вода сърцевината на динята е богата и на витамин С, калий,фибри. Тя съдържа още и витамините А, В1, В2, както и манган, желязо, магнезий и никел.

1353256

Плодовият зеленчук наистина "охлажда". Той съдържа аминокиселината цитрулин, която подобрява работата на отделителната система и спомага за изхвърлянето на вредните вещества, чрез което "охлажда" организма. Отново цитрулинът е виновен и за свойството на динята като афродизиак. Той разширява кръвоносните съдове и така подобрява сексуалните функции на организма.

Най-голямата диня е отгледана от фермер в американския щат Оклахома. Тя тежала 115 килограма. По съдържание на желязо дините са на едно от първите места сред плодовете и зеленчуците. Затова се препоръчват при анемия.

Съдържанието на ликопен я прави силен антиоксидант.

Динята е полезна при анемии, защото стимулира образуването на кръв. Полезна е и при подагра, артрит, атеросклероза, ревматизъм, гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, болести на черния дроб и пикочния мехур, хипертония, порок на сърцето, кръвотечения от носа и наднормено тегло.

Рецепта за рахладително смути през лятото:

Динята се нарязва на дребни парчета. Към нея се прибавя прясното мляко и се разбиват в блендер. Добавят се киселото мляко, леда и сока от лайм. Отново се разбива.  Ако желаете смутито да е по-сладко, добавете малко мед. Сипете в две чаши и добавете още лед.

Да ви е вкусно!

1353254

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар