Вход | Регистрация

Къпят животните в зоокъта против жегите

Разхлаждане под течаща вода и постоянната й смяна в поилките. Това е формулата на началника на зоокъта в Павликени Сезаин Мехмедов за животните, за да могат да понесат по-добре и безпроблемно горещините. Дори са направени и специални басейни за мечока Василен и партньорката му Пенелопа, муфлоните, патките, гълъбите, в които животните се къпят и освежават през летните дни. 

На обитателите на зоокъта се дават постоянно и плодове, и зеленчуци, които им осигуряват и нужните витамини и минерали.  За мечките са морковите, за маймунката - бананите, ябълки пък похапват виетнамските свинчета.

Най-глезено е малкото човекоподобно от вида зелена морска котка на име Мони. Освен банани и плодове храноденът му включва и попара от бисквити, макарони, кус - кус, варени яйца.  Шестгодишната зелена морска котка има около себе и доста играчки, с които се забавлява. Освен игрив, Мони е и любопитен. Около неговата клетка живеят кукуригащи малки декоративни петли и маймунката се научила да издава подобни звуци. С тях той имитира заобикалящите го и забавлява още повече посетителите.  Обича да вижда и само усмихнати, и ведри хора. Веднага ги разпознава, приближава ги и започва "контакта". 

Съвсем скоро се очаква към него да се присъедини и "нежна" половинка, усмихва се Мехмедов. И допълва, че сред интересните най-нови обитатели на зоокъта са дългокраки патици и петли, от борцови породи. Те са бартер с частен зоокът за мини виетнамско свинче.

Зоокътът в Павликени разполага с 220 животни от 34 вида. Сред най-интересните екземпляри са маймунката, мъжкият паун, дивите прасета, мечките, муфлоните, малките на мини виетнамските свинчета и вълкът с малкото вълче.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар