Кюфтета с фибри ... до година!
Те са създадени от учените от Института по криобиология и хранителни технологии у нас
Снимка: sxc.hu
Кюфтета и кебапчета с овесени и пшеничени трици, които предпазват от тумори, създадоха български учени.
Разработката е на д-р Дора Бакаливанова от Института по криобиология и хранителни технологии. Очаква се да стане факт през следващата година.
Антиканцерогенното действие на кюфтетата и кебапчетата е обогатяването им с фибри. Влакнините, наричани още баластни вещества, свързват канцерогените и токсините в храната и по-бързо ги изхвърлят от организма. По този начин организмът се предпазва от развитие на рак на дебелото черво.
Освен, че са обогатени с влакнини, разработените от Института по криобиология кюфтета и кебапчета са чисти от изкуствени антиоксиданти, които запазват свежестта на месото. Вместо това към тях е добавен розмарин. Те са открили, че на килограм месо са достатъчни само 4,5 грама от лековитото растение, за да се запази свежестта му.
Според изследване на Харвардското медицинско училище в Бригъм и Женската болница, ако в тинейджърските си години момичетата ядат повече ядки и фибри, те са по-малко податливи като възрастни на заболяване от рак на гърдата като възрастни.
Учени от Лондон пък доказват, че 10 грама повече фибри в ежедневното меню намаляват с до 10% риска от коварната болест.
Междувременно Европейската агенция за безопасност на храните предупреди хората да не купуват месни продукти с оцветителя E 128. Той се използва при производството на наденици и кюфтета за хамбургери. Багрилото, известно и с името Red 2G, е опасно за здравето. При опитите с животни се оказало, че след попадането в организма оцветителят се преобразува в канцерогенното вещество анилин, което освен тумори, може да отключи и опасни генетични изменения в клетките.
agronovini.com