Вход | Регистрация

Н. Кобилкина говори за любовта във В. Търново

Известната сексоложка проведе първия си семинар в старопрестолния град

Н. Кобилкина говори за любовта във В. Търново
Снимка: Север.бг

Първият семинар, който известната сексоложка и семеен психотерапевт Наталия Кобилкина проведе във Велико Търново, премина при неочаквано голям интерес. Самата Кобилкина сподели за успешния старт на семинара и със задоволство отбеляза факта, че приятно е била изненадана от многото мъжко присъствие на лекцията "Как да привлечен любовта в живота си?".

"На нашите курсове идват повече жени - те са по-отговорни за отношенията, щастието и хармонията в семейството, а мъжете носят отговорност за успех в материалните неща. Публиката беше супер добронамерена, много приветстващи хора - все едно ги познавам през целия си живот. Срещата мина с лекота, на един дъх. Хората имат нужда и копнеж за такова нещо. За първи път съм във В. Търново, но вече ми направи впечатление, че тук има много силни семейни традиции. Почитат се възрастните хора, на празник всички са заедно. След семинара отидохме на ресторант и видях колко много семейства вечерят заедно. В по-малките градове ценностите в семейството се почитат повече, изневерите и разделите са също по-малко. Причината е, че хората се познават, оценяват и имат по-други ценности. Има една уникална детска наивност, добронамереност и чистота у хората. На мен това много ми допада и ми е приятно да работя и общувам с хората тук.", сподели първите си впечатления от хората и града Наталия Кобилкина.

1100247

По време на лекцията психотерапевтът засегна няколко аспекта на основната тема, а именно: "Каква е причината хората да не успяват да намерят любовта си, макар че всеки търси своята половинка?"; "Как да разберем къде е този/тази единствен/а?"; "Защо още го/я няма?", или "Ако има връзка, защо не е точно това, което бихме искали да имаме?"

Според нея няколко са точките, които трябва да бъдат покрити, за да можем да намерим любовта на живота си. Първо трябва човек да се научи да обича себе си, да приема тялото си, своите качества, да не осъжда себе си, да си прощава, да се потупва по рамото и да си каже: "Браво" за всичко това, което прави. Ако ти не обичаш себе си, как можеш да дадеш любов или да искаш някой друг да те обича?!, попита риторично Кобилкина.

Тя "върна" проблемите при техните "корени" - травмите, получени в детството, с отговорно влияние върху отношенията в любовта. По думите й почти няма човек, който да не е получавал такива, дори с най-любящата майка. В много семейства няма баща, той е напуснал по някаква причина. Това е много голяма и болезнена травма за всяко едно бебе. Според научни статистики, ако има спонтанен аборт, след това дъщерята ще преживее същото. 60-70% от децата на разведени родители също преживяват раздели в своите семейства. Децата на стабилните семейства се развеждат по-рядко. Това са модели, които ние наследваме от нашето семейство и затова е много важно какъв пример даваме на децата си, твурди психоложката.

1100243

"По никакъв начин не подканям хората да се развеждат, но ако едно дете вижда нещастните си майка и баща, е по-добре те да се разделят и да намерят своите половинки, отколкото детето да е свидетел на конфликти или насилие в семейството.", категорична е семейният терапевт и още веднъж наблегна на важността от вярата в любовта и това, да знаем точно какво искаме, защото от това зависи да вдигнем честотата на вибрациите, които ни карат да се чувстваме добре.

Последните проучвания в квантовата психология са доказали, че всяка емоция има определени херцове. Най-ниски - 1-2 херца, са вибрациите на страх и на обида, вибрациите на благодарността отчитат 95 херца, при безусловната любов те са около 150, при съпричастност и емпатия вибрациите достигат 250 херца.

"Затова е важно, когато хората правят нещо заедно. Неслучайно по време на комунизма имаше обща идея – децата се чувстваха в единство като пионерчета и чавдарчета. На нас ни беше много хубаво много хора да имат обща идея и заедно да правят нещо. Всяка седмица имахме дежурства - заедно чистехме, нещо поправяхме, работехме в училищната градина и това много ни сплотяваше. Хубаво е, когато успяваме да го правим в работата, която харесваме и там чувстваме това единство. Ако не - това да бъдат семейството, приятелите, близките. Трябва да се научим да вдигаме вибрациите, както и да премахваме зависимостите, които отнемат енергията ни.", поясни Кобилкина.

Тя не отрече, че за да се постигне това, е необходима много работа върху себе си, но не всички хора го правят. Причината е, че има такива, които живеят на ниски вибрации и се чувстват добре.

1100254

"Не можем да променим целия свят. Трябва да променим себе си. И въпросът, който трябва да си зададем е: Всичко ли съм направил, за да живея по-добре и, ако не - какво трябва да направя, за да променя живота си? Нямам илюзията, че, променяйки нагласите си от негативни към позитивни, веднага ще заживеем добре. Тази възможност по-скоро ще имат нашите внуци. Това, което ние правим сега, е "хвърляне на семена", но реално внуците ни ще берат плодовете. То е като да посадиш дърво - няма да можеш да го видиш никога голямо, но това не пречи да го посадиш сега. За мен това, което правя е важно, защото посявам за нашето бъдеще и аз за това го правя.", каза още чаровната и отдадена на каузата си психоложка.

Участниците в семинара засегнаха и темата за родовата програма и модела на поведение, който носим у себе си още от детството. Какво означава любовта и какво трябва да правим, за да имаме любов? Според мнението на специалиста, докато сме малки и зависими от нашите родители, вярваме, че, за да ни обича мама, трябва да сме послушни, да носим само хубавите оценки, да гледаме братчето или сестричката, да сме красиви и стриктни с хубавата рокличка.

"Проблемът е, че когато сме малки, това работи. Но, когато станем големи, продължаваме да вярваме, че това е модел, по който ще ни обичат. И ако аз, не дай, Боже! не съм добро момиче в моето семейство и не се грижа за всички, независимо дали ми харесва или не, няма да ме обичат. Това важи и за случаите, когато не показваме, че имаме нужда от нещо, а ние не го поискаме или пък, ако го поискаме, ще спрат да ни обичат.

Всеки от нас носи своя модел на поведение. И на този семинар говорихме за промяна на този модел. Така може да си освободите ценно за вас и човека до вас време, което да прекарате заедно. Важно е да се поема риск, дори и да мислите, че няма да ви обичат. Какво би се случило, ако спрете да правите нещо задължително, но неприятно за вас? Много е вероятно, че хората ще продължат да ви обичат.

Да си позволим да излезем от капаните на своето минало - това, което носим в себе си. Да направим нашето настояще тука и сега. Повечето хора живеят в миналото си чрез наследени модели или негативен опит. Идеята е като Едисон, непрекъснато да пробваш и да търсиш своята "крушка". И ако трябва, да го направиш 100 пъти.", препоръчва Наталия Кобилкина.

1100242

Тя даде още един съвет за промяна на живота и "приканване" на любовта и успеха в него, с проучване на учени кое е основното човешко качество, притежавано от всички успели хора. Без значение дали успехът е във финансов, личен, емоционален или морален успех, се оказало, че качеството е само едно – упоритост!

"Всички имаме мечти, но на някакъв етап от живота си някои се отказват от тях. Казват си, че е трудно, невъзможно, няма да стане. Само когато сме истински упорити и въпреки всичко вървим към своята мечта, независимо какви усилия ни коства, тогава успяваме. Това е огромна работа (нищо не идва спонтанно от небето), но крайният резултат си заслужава." каза още Наталия Кобилкина.

Тя сподели своята мечта - да има свой център "Щастливо семейство” на красиво и приятно място, където хората ще се учат на любов и ще се подготвят за отглеждането на децата си.

Кобилкина представи свои книги и дискове, които могат да дадат отговори на много въпроси, свързани със секса и любовта. Като специалист тя заяви, че е необходимо да се въведат специализирани часове по здравно и сексуално образование в училищата, като лекциите трябва да са насочени към 15 - 16-годишните ученици. Така децата ще получават от специалисти вярна представа за взаимността и любовта. Самата тя води такива безплатни лекции в няколко столични гимназии и, ако ръководствата на великотърновските училища имат желание, тук също може да се организират такива срещи. 

Темата за многообразието на любовта не бе изчерпана в разговора, затова очаквайте още по темата в интервю с известната сексоложка.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар