Вход | Регистрация

Най-влиятелната личност в съвременното изкуство е с български произход

Каролин Кристов-Бакърджиев оглави престижна британска класация за най-влиятелни личности в съвременното изкуство

Най-влиятелната личност в съвременното изкуство е с български произход
Facebook

Американката Каролин Кристов-Бакърджиев, която е с българо-италиански произход, оглави класацията на сп. "Арт ревю" (Art Review) за най-влиятелните хора в съвременното изкуство, съобщи Reuters.

Каролин, слабо известна извън арт средите, е първата жена, оглавила престижната класация на британското списание в нейната 11-годишна история. Предишни призьори са знаменитости като британеца Деймиън Хърст, китайския скулптор и архитект Ай Вейвей, американския галерист Лари Гагосян.

Бащата на 54-годишната Каролин, който е лекар, бяга от България след идването на комунистите на власт след 9 септември 1944 г. Той се установява в САЩ. Майка ѝ е италианка и е археоложка.

Кристов-Бакърджиев завършва история на изкуството и литература в университета в Пиза. Тя се занимава с история на изкуството и пише за вестници, преди да стане куратор на изложби.

Тя получи много добри отзиви от мнозина за своето представяне като куратор на 13-ото издание на най-престижната международна изложба за съвременно изкуство "Документа" по-рано тази година. Арт маратонът се провежда в германския град Касел на всеки пет години и продължава около 100 дни. Арт шоуто беше посетено от около 860 хил. души.

 

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: iNews
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар