Наши учени създадоха лактобацили - естествени консерванти
С тях натуралното кисело мляко може да издържи до 28 дни без да се развали
Български учени от БАН създадоха нов щам лактобацили, които имат до 28 дни живот и това позволява натуралното кисело мляко да издържа почти месец без да се развали, съобщи Econ.bg.
Росица Тропчева и доц. д-р Светла Данова са разработили съвсем естествени бактерии, с които продуктът ще има отличен търговски вид, ако се съхранява при температура от 4 градуса.
Идеята на учените е била да намерят начин за съхранение на киселото мляко, но с природни средства и без химия. До този момент обаче нито една българска или чуждестранна компания не е проявила интерес към откритието.
А на българския пазар огромна част от закваските за киселите млека са чужди. По тази причина и работата на учените може да се окажа страхотен коз за българските производители.
Учените разкриха и още трикове – за това как можем да разпознаем дали има нишесте в киселото мляко. Ако капнем капка йод в лъжица мляко и посинее – значи има нишесте, разкрива Росица Топчева, която е докторант в БАН.