Вход | Регистрация

Облачен и мъглив декември предвещават синоптиците

Очакват се и превалявания от сняг

Облачен и мъглив декември предвещават синоптиците
Снимка: sxc.hu

Времето през декември ще бъде по-често облачно и мъгливо.Средната месечна температура се очаква да бъде около и под нормата, която за Северна България и високите полета е между 0 и 2°C, за Тракийската низина ще бъде от 2 до 4 градуса, по Черноморието и долината на река Струма между 3 и 6 градуса, а в планинските райони ще е между -6 и -1°C.

През първата половина на месеца има по-голяма вероятност да се задържи тенденцията за средни температури близки до нормата като за равнините те да са между 3 и 6°C.

През първото десетдневие по-голяма вероятност за превалявания от сняг има в края на периода. Впоследствие температурите относително ще се понижат.

През втората половина на месеца средните температури за равнините ще са между 3 и 1°C. Отново в началото и края на второто десетдневие има вероятност за увеличение на облачността и превалявания. Температурите сравнително ще се понижават.

В началото на третото десетдневие на декември ще бъде студено. Вероятност за превалявания, предимно от сняг, има около средата на последното десетдневие и в края на месеца.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за равнините е между 30 и 60 л на кв м, за планините между 60 и 80 л на кв. м, по Черноморското крайбрежие и долината на река Струма ще бъде между 35 и 50 л на кв м.

Най-високите температури през месеца ще бъдат между 11 и 16, а най-ниските между -8 и -13 градуса.

Климатичната справка сочи, че скъсяването на деня и нощното понижение на температурите през месеца в приземния слой, създават условия за увеличаване на честотата на мъглите.

През декември продължителността на деня намалява с 12 минути и в края на месеца е 9 часа и 5 минути. Луната на 2 декември в 11 ч и 53 мин е във фаза първа четвърт, на 10 декември в 16 ч и 37 мин е във фаза пълнолуние, на 18 декември в 2 ч и 48 мин е във фаза последна четвърт, а на 24 декември в 20 ч 6 мин е във фаза новолуние.

_______________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар