Вход | Регистрация

Плодове и зеленчуци против грип

Плодове и зеленчуци против грип

Плодовете и зеленчуците могат да се използват като средство за борба с грипа, показва проучване, направено сред лабораторни гризачи. Най-вече в червения лук, броколите, гроздето, боровинките, червеното вино и чая има високо съдържание на химичното съединение кварцетин. Антивирусните му качества са доказани в клетъчните култури и при някои изпитвания сред животни. Ако същото важи и за хората, то би могло да бъде използвано като средство за повишаване на имунната защита в условия на физически и психически стрес. Две групи мишки са подложени на физическо натоварване чрез пътечка за целта на проучването. На едната е даван кварцетин, а на другата не. Други две групи са оставени на покой, като при едната е прилагано веществото, а при другата не. Изложени са на действието на грипния вирус H1N1. Чувствителността към вирусни инфекции се повишава при усилено натоварване. При прием на кварцетин обаче тя може да се неутрализира.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар