Плодове и зеленчуци против грип

Плодовете и зеленчуците могат да се използват като средство за борба с грипа, показва проучване, направено сред лабораторни гризачи. Най-вече в червения лук, броколите, гроздето, боровинките, червеното вино и чая има високо съдържание на химичното съединение кварцетин. Антивирусните му качества са доказани в клетъчните култури и при някои изпитвания сред животни. Ако същото важи и за хората, то би могло да бъде използвано като средство за повишаване на имунната защита в условия на физически и психически стрес. Две групи мишки са подложени на физическо натоварване чрез пътечка за целта на проучването. На едната е даван кварцетин, а на другата не. Други две групи са оставени на покой, като при едната е прилагано веществото, а при другата не. Изложени са на действието на грипния вирус H1N1. Чувствителността към вирусни инфекции се повишава при усилено натоварване. При прием на кварцетин обаче тя може да се неутрализира.