Поверия и тредиции за новогодишния празник
Снимка: Север.бг
Посрещането на Нова година е дългоочакван празник навсякъде по света. Той е отбелязван още в Древен Вавилон преди 4 хил. години, когато се вярвало, че на определена дата бог Мардук слизал на земята.
През 45 г. пр. Хр. в Рим е въведен Юлианският годишен календар, според който новата година настъпва на 31 декември срещу 1 януари. Всички страни, използващи този календар празнуват и до днес идването на нов годишен цикъл, на който възлагат своите надежди за по-добър живот. Сред тях е и България.
В днешно време народните традиции, свързани с този празник (Сурваки или Нова година), са видоизменени, но все пак запазени до някаква степен. У нас например все още за новогодишната трапеза се приготвя баница с дрянови клончета, които символизират някакво благопожелание – за здраве, сватба, късмет и каквото друго роди въображението ни.
В Ловешко преди разчупването на баницата, стопанинът я вдига високо над главата си, за да станат високи посевите, а дряновите клончета се слагат в храната на добитъка. Навсякъде из страната пък се правели гадания за брак и плодородие.
Важно условие за трапезата на 31 декември е и свинското месо, като най-често в средата на масата се слага цяло печено прасенце. По този начин празнуват и австрийците, за които прасенцето е свързано с късмета на живущите в дома през настъпващата година.
За жителите на Словакия и Чехия важен кулинарен момент е поднасянето на шаран, символ на щастие и благополучие, а подредените ястия на масата трябва да бъдат кратни на 12.
С различни поверия и традиции се очаква празникът и в други страни. В някои райони на Италия например е рисковано да се разхождате небрежно по улиците, защото в новогодишната нощ се изхвърлят стари и непотребни вещи през прозорците.
Италианците вярват, че по този начин се освобождава място за повече богатства през идната година. За да привлекат късмета пък, жени и мъже се пременят с червено бельо.
Хвърляне на обувка през рамо във Финландия е типичен ритуал, изпълняван от девойките. Ако обувката падне с върха си към вратата, се очаква сватба.
Испанците пък изяждат по 12 зърна грозде в полунощ на 31 декември, за да ги спохожда късметът през всички месеци от годината.
По какъвто и начин да сте избрали да празнувате "новото начало", важното е да се забавлявате и да оставите всички мрачни мисли за деня, в който се отрезвите от новогодишните емоции – например за 3 януари, когато отново сме на работа.
Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg