Преяждането се провокира от умствен труд

Според канадски учени употребата на калорична храна се стимулира от труд, в който преобладава умствената дейност, независимо от това че организмът не изразходва големи количества енергия, пише списание Psychosomatic Medicine. Ръководителят на изследването Жан-Филип Шапу от Университета на Квебек заявява, че интелектуалният труд води до излишно висока консумация на калории и ниска физическа активност, което от своя страна може да е обяснение за обхваналата преди всичко най-развитите страни епидемия от затлъстяване. При едни и същи хора е измерено количеството употребявани калории след три варианта на активност - след сън, след четене и конспектиране, и след попълване на компютърни тестове за паметта и вниманието. Всяко от тях е траело по 45 минути, последвано от почивка, по време на която на всички е било разрешено на ядат каквото и колкото им се иска. Най-малко калории хората поглъщали след сън. Те консумирали средно по 203 калории след четенето и конспектирането, а след компютърните тестове по 253. Най-големи отклонения при същия тип дейност е показало замерването на нивото на глюкоза в кръвта. По време на умствена дейност мозъкът е способен да изразходва само глюкоза и заради това организмът взема мерки за бързото й възстановяване, смятат учените. Нейното количество не се балансира на основата на вътрешните запаси, а напротив стимулира се приемането на висококалорична храна.