Вход | Регистрация

С Еньовски венец и "кувет маджун" ви чакат на Самоводската чаршия

Гостите ще могат да си приготвят и природни лекове от билки, съчетали слънчева вибрация и растителни същности

С Еньовски венец и "кувет маджун" ви чакат на Самоводската чаршия
Снимка: Bulphoto

Отново интересен и незабравим Еньовден подготвят на Самоводската чаршия във Велико Търново.

Природни лекарства, съчетали слънчева вибрация и растителни същности, ще може да си направи всеки гост на празника утре, 24 юни.

Той е организиран по традиция от Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов"  и ще започне в 10,30 ч.  с минаване за здраве през венец, в който са вплетени 77 билки. Улицата на занаятите ще бъде огласена от изпълненията на талантливите деца от Студио "Румина" Ани Попкръстева, Дари Василева, Моника Узунова, Искра Къндева и Деница Пенева.

В 11,00 ч. ще има дегустацията на "кувет маджун".

Панацеята на възрожденския българин е записана като рецепта от учителя Недко Стойков преди 150 г. "Кувет маджунъ" е преоткрит от Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите, който ще раздава рецептата на желаещите. Билкарят ще демонстрира и нанотехнология за скоростно съчетаване на слънчева вибрация и растителни същности, и всеки ще може да си направи свои природни лекове.

В Деня на слънцето най-ранобудните могат да разпознават и берат билки в местността Ксилифор и край Арбанаси.

Тръгването е в 6,00 ч. от чайна-пекарна "Билкария” в Асенова махала. Освен плетенето на венци и цветя ще може да се научи езика на цветята: какво изразява формата, възрастта, цвета, уханието, каква е силата на въздействието на подареното цвете (послание), на извлеците от него (лечение). В 9,00 ч. започва организираната от Съюза на билкарите научна конференция "Първичните структури в храните и мястото на билките в тях".

На Самоводската чаршия през целия ден ще могат да се видят най-популярните родни билки. Те ще са представени в мобилна изложба с описание на лечебните им свойства и основните отвари от тях. Ще се раздават и специални късметчета с послания за билките.

 

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар