Вход | Регистрация

Световен ден за плетене на открито

Световен ден за плетене на открито
Снимка: sxc.hu

Какво се сещам когато чуя думата "плетене"? Картини от "едно време", нарисувани в съзнанието ми, където баба (още млада) е на седянката с приятелките си, плетат и разказват легенди или пеят. Старият български обичай, практикуван в миналото най-вече по селата, днес е част от историята. Ръчното плетене обаче е останало.


Останало... но като се замислим, колко души познаваме, които се занимават с него? Е, не се чудете, защото вече е много лесно да научите.


Днес всеки, който желае, може да излезе на уречени места, както на седянка, на Световния ден за плетене на открито.


Самият ден съществува съвсем отскоро - 2005 г. Даниел Ландес решава да организира всички, плетящи сами по къщите си, в едно голямо събитие. Така се оказва, че дори съседки, които живеят врата до врата от години, не са знаели за общото си хоби.


Празникът е съставен от микросъбития, състоящи се в множество градове по света. През първата година участват 25 града. До 2009 г. вече са над 700 и се увеличават. Тази година има издание и в София.


Световният ден в столицата протича в четири дни. Започва от 8 юни (събота), след това - 9-ти (неделя), 15-ти (събота) и 16-ти (неделя). Всеки път в Княжеската градина.


Идеята на празника е плетящите да се социализират и да запазят традицията на бабите.

<<Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар