Вход | Регистрация

Сурвакарчета от Водолей посетиха Даниел Панов

Те представиха трдадиционни сценки и сурвакаха градоначалника за здраве по повод Банго Васил

Сурвакарчета от Водолей посетиха Даниел Панов

С пожелание за здраве малки сурвакари от село Водолей посетиха кмета на Велико Търново Даниел Панов. Третокласниците от местното училище "Христо Смирненски" разиграха сурвакарска сценка и пяха песни в кметския кабинет по случай ромската Нова година.

Децата и представители на Центъра за етническа толерантност "Амалипе" в старата столица бяха приготвили дърпана баница с късмети и питка, с които нагостиха присъстващите. Даниел Панов беше орисан със здраве и успехи от малчуганите, а късметът от баницата му предрече: "инвеститори в града ще докараш, работа на хората ще намериш, любим на всички да бъдеш".

За завършек на посещението сурвакарчетата изявиха желание да поседят за малко на кметския стол, който по думите на кмета е доста горещ и трябва да внимават да не се опарят. Даниел Панов получи също поздрав от родителите на малките си гости, както и от всички жители на великотърновското село Водолей.

Център "Амалипе" организира подобни празнични прояви по повод Банго Васил от няколко години. Освен лична визита при великотърновския градоначалник деца от ромския етнос ще посетят днес редица политици, сред които и вътрешният министър Цветан Цветанов, както и посланиците на Франция и Великобритания в столицата.

Празникът Василица или Банго Васил се почита сред ромското население най-вече в Северна България, поясни Атанас Стоянов от организацията за етническа толерантност. Задължителни за вечерната трапеза срещу 14 януари са печен петел с ориз, сарми и питка, а сурвакари обикалят домовете, носейки шише с ракия, от което отпива всеки стопанин.

________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар