Вход | Регистрация

Съвременните правила на етикета

Това означава да се държиш по-добре, отколкото очакват от теб

Съвременните правила на етикета
thinkstockphotos.com

За съжаление, много хора възприемат спазването на правилата и етиката като нещо срамно, считайки го за характерен признак на висоинтелектуалните естети, които са доста отдалечени от реалния живот. Въпреки това, тези хора забравят, че грубото и нетактично поведение може да предизвика същата реакция в отговор. Всъщност основите на етикета са достатъчно прости.

Това са култура на речта, елементарна вежливост, спретнат външен вид и умението да се контролират емоциите. Това се отнася и за мъжете, и за жените. Представяме ви актуалните към днешна дата правила, които всеки, уважаващ себе си и другите човек, трябва да спазва.

Ако произнесете фразата: "Аз ви каня", това означава, че вие ще платите. Поканата: "Да отидем в ресторант" означава, че всеки плаща за себе си, но ако мъжът предложи той да плати, жената може да се съгласи.

Никога не се ходи на гости без предварително позвъняване. Ако са ви посетили без предупреждение, може да ви заварят по халат и ролки.

Не оставяйте телефона си на масата, когато сте на обществено място. По този начин показвате колко важна роля в живота ви играе комуникационното устройство и колко ви е безинтересно досадното бърборене на събеседника.

1302512

Не трябва да каните жена на среща чрез съобщение с SMS.

Мъжът никога не носи дамска чанта. И взима женското палто само, за да го закачи или да го подаде на гардеробиер.

Ако вървите с някого и вашият спътник е поздравен от непознат за вас човек, е редно да поздрави и вас.

Мнозина смятат, че суши може да се яде с клечки. Всъщност това не е съвсем правилно – мъжете, за разлика от жените, могат да го ядат и с ръце.

Обувките трябва ВИНАГИ да са чисти.

Не си губете времето с празни приказки по телефона. Ако имате нужда да се разтоварите психически, по-добре се срещнете лично с приятеля си.

Ако някой ви е засегнал (обидил) не е необходимо да му отвръщате с грубост, още повече да му повишавате глас. Не падайте до неговото ниво. Усмихнете се и съвсем вежливо се отдалечете от невъзпитания събеседник.

На улицата мъжът трябва да върви от лявата страна на жената. Отдясно могат да вървят само военослужещите, в готовност да отдадат воинска чест.

Водачите трябва да помнят, че, минавайки през локвите и опръсквайки хладнокръвно минувачите с кал, е признак на грубост и лоша култура.

Жените може да не свалят в помещение шапка и ръкавици.

1302511

Девет неща трябва да се пазят в тайна: възраст, благосъстоянието в дома, молитвата, състав на лекарство, любовна връзка, подарък, чест и безчестие.

Посещавайки кино, театър, концерт и минавайки в реда към своите местата, трябва да е с лице към седящите. Пръв минава мъжът.

Влизайки в ресторант, мъжът винаги е пръв. Причината е, че по това, кой пръв влиза, салонният управител си прави извод за това, чия е поканата в ресторанта и кой ще плаща сметката. В случаите, когато компанията е голяма, влиза първи и плаща този, който е отправил поканата.

Никога не докосвайте жена без нейно съгласие: да я хващате за ръка, да се приближавате към нея по време на разговор, да я блъскате или хващате за ръката няд лакътя, освен в случаите, когато й помагате да се качи или да слезе от превозно средство, или при пресичане на улица.

Ако някой невъзпитано ви извика (напр. "Ей, ти"), не трябва да реагирате. Всъщност не трябва и да изнасяте "лекции", възпитавайки другите по време на кратката ви среща. По-добре покажете кое е правилното отношение със собственото си поведение.

Златното правило при използването на парфюм е умереността. Ако усещате аромата му, знайте, че и другите го усещат.

Възпитанието на мъжа му ЗАБРАНЯВА да не проявява нужното уважение към жената.

В присъствие на жена мъжете пушат само с нейно позволение.

1302510

Независимо кой сте – директор, академик, възрастна жена или ученик – влизайки в стая, поздравявайте първи.

Съблюдавайте тайната на кореспонденциите. Родителите не трябва да четат писмата, адресирани до техните деца. Съпрузите не бива да постъпват така и един спрямо друг. Този, който рови по джобовете на близките в търсене на бележки или писма, постъпва крайно некрасиво.

Не се стремете да сте винаги в крак с модата. По-добре да не сте модерни, но да изглеждате добре.

Ако ви е простено след извинение - не си струва да се връщате отново към обидния въпрос и отново да искате прошка. Старайкте се да не повтаряте подобни грешки.

Твърде гръмкият смях и шумното общуване е оскърбително за хората наоколо.

Не забравяйте да благодарите на близките си, роднините и приятелите. Добрите им постъпки и готовността да ви помогнат не са тяхно задължение, а израз на чувство, достойно за благодарност.

1302509

И накрая ви предлагаме думите на легендарния американски актьор Джак Никълсън.

"Аз съм много чувствителен към правилата на етикета: как да се подаде чиния; да на се вика от едната стая в другата; да не се отваря затворената врата, без да се почука; да се пропусне напред дама. Целта на всички тези безброй прости правила е да направят живота по-добър. Ние не можем да живеем в хронично състояние на война с родителите си - това е глупаво. Аз внимателно следя своите маниери. Това не е някаква абстракция. Това е разбираем за всички език на взаимно уважение."

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: AdMe
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар